Zijn jouw auto en banden klaar voor de lente?

  • Geplaatst op

Wie dit jaar hoopte op een Elfstedentocht, kwam bedrogen uit. Zelfs in de doorgaans koude februarimaand brak de lentezon alweer voorzichtig door en liep menig Nederlander in zijn T-shirt buiten.

Nu de lente zich zo vroeg aandient, rijst ook een belangrijke vraag: zijn jouw auto en banden eigenlijk wel voorbereid op deze warmere periode in het jaar? In dit artikel geven wij jou 4 tips om in elk geval je banden helemaal lenteklaar te maken:

Controleer je banden op slijtage

Slijtage is een van de belangrijkste oorzaken van een verminderde grip van auto’s op het wegdek. Zeker bij het gebruik van allseasonbanden (of erger nog: bij het hele jaar doorrijden op je zomerbanden) ontstaat er in de winter veel ongelijkmatige slijtage.

 

De kans op slijtage van je banden is groter als de wielen van je auto niet optimaal zijn uitgelijnd. Een trillend stuur kan bijvoorbeeld verraden als hier sprake van is. Hoe dan ook is het na het winterseizoen zaak om je banden goed te controleren op slijtage.

 

Zorg voor een goede bandenspanning

Na verloop van tijd daalt de spanning in je autobanden. Zeker na een druk winterseizoen raden we aan de bandenspanning goed te controleren. Ben je de gelukkige eigenaar van een auto met originele bandenspanningssensoren? Dan van je automatisch al op de hoogte van de spanning.

 

Vergeet daarnaast niet de profieldiepte van je banden te controleren. In Nederland is een profieldiepte van 1,6 millimeter de wettelijke limiet voordat je de autobanden moet vervangen. In de praktijk raden we aan om dit voor je eigen veiligheid al bij 2 millimeter te doen.

 

 

Maak je banden (en velgen) goed schoon

Na de winter ogen je banden niet bepaald op hun best. Het kan daarom geen kwaad om ze een opfrisbeurt te geven, zodat ze weer glanzen als nooit tevoren. Het schoonmaken van je banden doe je met een hogedrukspuit, water en (optioneel) bandenzwart. En je velgen? Die behandel je zo.

 

Als je dan toch bezig bent, raden we aan om meteen de rest van je auto mee te pakken. Strooizout op winterse wegen tast niet alleen je lak aan, maar kan door oxidatie ook problemen veroorzaken met je remleidingen en sensoren. Focus bij de schoonmaak dan ook vooral op het onderstel.

 

Wissel tijdig om naar zomerbanden

Zondag 31 maart gaat de zomertijd weer in. Zo lang hoef je echter niet te wachten met het omwisselen van je winterbanden naar zomerbanden; al vanaf een buitentemperatuur van 7 graden Celsius rij je op zomerbanden veiliger en zuiniger.

 

Omwisselen is niet al te moeilijk, mits je weet hoe dit moet. Heb je het nog nooit eerder gedaan? Dan hebben we in dit artikel een aantal handige tips voor je. Eén ding is zeker: van alle bovengenoemde maatregelen is dit de beste maatregel die je kunt nemen om je auto en banden lenteklaar te maken.