Wanneer mijn zomerbanden vervangen?

Over enkele maanden is het weer zover: dan verwisselen Nederlanders massaal de winterbanden voor zomerbanden. Maar is uw oude set zomerbanden eigenlijk nog wel geschikt voor gebruik? In dit artikel bespreken we de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan aspecten zoals de minimale profieldiepte en andere belangrijke veiligheidsfactoren.

Richtlijn vanuit wetgeving minimaal geformuleerd

Al eerder schreven wij over de minimale profieldiepte van winterbanden. Maar ook bij zomerbanden is de profieldiepte een voornaam criterium. Volgens de Nederlandse wet moet een band over het gehele loopvlak een diepte van minimaal 1,6 mm hebben. Of het nu een zomer- of een winterband is.

Deze wetgeving gaat echter uit van een minimale richtlijn. Deze is in veel omstandigheden vanuit veiligheidsoverwegingen zeker niet optimaal te noemen. Bij winterbanden wordt daarom aangeraden deze bij een profieldiepte van minder dan 4 mm te vervangen voor nieuwe exemplaren. Voor zomerbanden is de aanbeveling met 2,5 mm minder streng.

Langere remweg bij lagere profieldiepte

Het verschil zit hem met name in de weersomstandigheden waarin beide typen banden worden gebruikt. Een band met een profieldiepte van minder dan 1,6 mm levert een remweg op die wel 50 meter langer is. Ook is het risico op aquaplaning sterk verhoogd en dit risico neemt toe met elke millimeter dat de profieldiepte verder afneemt.

In winterse jaargetijden is de kans op aquaplaning sowieso al groter. Ook andere factoren die de remweg langer maken, zoals ijzel, sneeuw en andere bedreigingen, zijn in deze periode volop aanwezig. Het is daarom niet meer dan logisch dat de aanbevelingen in de winterperiode ietwat strikter zijn dan die in de zomerperiode.

Waak voor slijtage van uw zomerbanden

Een verminderde profieldiepte is vaak het gevolg van slijtage. Deze slijtage verloopt echter niet altijd gelijkmatig. Door uiteenlopende factoren kan het zo zijn dat de ene band sneller slijt dan de andere. Het is zaak om hier terdege rekening mee te houden bij het controleren van uw banden. De wet stelt dat er niet meer dan 5 mm verschil mag zijn tussen twee banden die gemonteerd zijn op dezelfde as.

De slijtage wordt gemeten door middel van een indicator in de middelste hoofdgroef van de band. Deze wordt ook wel de Tread Wear Indicator (TWI) genoemd. Wees bij het meten kritisch ten aanzien van de profieldiepte en doe geen concessies. Als referentie: een nieuw setje zomerbanden heeft standaard een profieldiepte van maar liefst 8 mm. Dit verschil is op de weg absoluut merkbaar.

Bent u op zoek naar een goede set zomerbanden met optimale profieldiepte? Bij JD Banden & Velgen heeft u de keuze uit een gevarieerd assortiment. Geliefd zijn onder meer onze Volkswagen Tiguan velgen en BMW 5 serie velgen. Meer weten? Mail ons op [email protected] of bel naar 06-22447646.