Hoe maak ik mijn autobanden weer als nieuw?

  • Geplaatst op

Originele wielen zijn de trots van menig autobezitter. Daarom halen veel bestuurders regelmatig een poetslap over hun velgen. Maar zeg nu zelf: wat heb je aan glimmende velgen op een band die duidelijk zijn beste tijd heeft gehad? Niets! In dit artikel vertellen we je daarom hoe jij je autobanden weer hun diepzwarte glans teruggeeft en zichtbaar in topconditie brengt.

Waarom mijn banden schoonmaken?

Velgen en banden kunnen de uitstraling van je auto maken of breken. Dit is de reden dat je originele wielen van hoge kwaliteit wilt hebben. Hiermee steel je op het asfalt niet alleen de show, maar ook blijven ze een stuk langer hun mooie looks behouden. Natuurlijk moet je daar zelf wel ook het een en ander voor doen.

 

Zo is het zowel bij banden als velgen belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Bij velgen zijn het met name zwarte puntjes die vaak vervelend zijn en opvallen. Van autobanden wordt het rubber na verloop van tijd dof en beginnen logo’s en teksten geleidelijk te vervagen. En misschien wel het ergste: na enige tijd verkleurt het rubber van de band van diepzwart naar steeds lichter grijs.

 

 

Hoe maak ik mijn autobanden schoon?

Het regelmatig schoonmaken van je velgen en banden is essentieel om bovenstaand scenario te voorkomen. Hoe jij je velgen het beste schoonmaakt, hebben we in dit artikel al eens omschreven. Voor het schoonmaken van je banden maak je gebruik van dezelfde spullen, namelijk een hogedrukreiniger, water, schoonmaakmiddel, borstel en spons. Wel zo makkelijk!

 

Spuit de banden eerst op een afstand van minimaal 20 centimeter oppervlakkig schoon. Let op: gebruik hiervoor nooit een hogedrukreiniger met een rondstralende of cirkelvormige spuitkop. Zeep de banden daarna goed in met een speciaal reinigingsmiddel dat geen oplosmiddelen of olie bevat. Schrob goed schoon met de borstel en spuit nogmaals na met de hogedrukreiniger.

 

Hoe maak ik mijn banden weer glimmend zwart?

Bovenstaande stappen zijn voldoende om je banden weer wat van hun oude charme te geven. Wil je echter dat ze er weer helemaal als nieuw uitzien; met andere woorden glimmend zwart? Dan moet je ze na het schoonmaken inspuiten met bandenzwart (ook wel bekend als bandenglans).

 

Dit product maakt je autobanden niet alleen mooi zwart, maar zorgt er ook voor dat het rubber minder snel uitdroogt en brengt een beschermende laag aan tegen UV-straling. Breng bandenzwart alleen aan op droge en stofvrije banden en verdeel gelijkmatig over de zichtbare kant van de banden.

 

Tip: hoe meer bandenzwart je aanbrengt, hoe meer je banden doorgaans gaan glanzen. Voor een matzwarte uitstraling gebruik je dan ook relatief weinig product. Het resultaat: diepzwarte banden die glimmen alsof ze vers uit de showroom komen. Zo goed als nieuw, net als bijvoorbeeld deze.