Hoe kan ik het beste mijn velgen schoonmaken?

  • Geplaatst op

Krijg jij die vervelende zwarte puntjes op je velgen met geen mogelijkheid weg? Dan wordt het tijd om ze eens aan een goede wasbeurt te onderwerpen. Het schoonmaken van velgen moet echter zorgvuldig gebeuren. Je wilt immers het beste resultaat, zonder dat er schade aan de velg optreedt. In dit artikel bespreken we de 4 stappen die je moet ondernemen om je velgen optimaal te reinigen:

Stap 1: Velgen schoonspoelen met hogedrukspuit

Oppervlakkig vuil op je velgen kun je vrij gemakkelijk verwijderen met gewoon water. Zeker als je hiervoor een hogedrukspuit gebruikt. Loszittend straatvuil en remstof verdwijnt op deze manier als sneeuw voor de zon. Ga wel voorzichtig te werk en hou tijdens het spuiten minimaal 30 centimeter afstand ten opzichte van de velgen en wielen. Je wilt beschadigingen of eventuele roestvorming op de velgen immers voorkomen.

 

Stap 2: Velgen inzepen met velgenreiniger

Hoewel schoonspoelen met water doorgaans goed werkt voor loszittend vuil, is het niet voldoende om hardnekkiger vuilresten te verwijderen. Dit vraagt om zwaarder geschut en in dit geval specifiek om het gebruik van speciale velgenreiniger. Dit schoonmaakmiddel is als het goed is PH-neutraal en zal de velg daarom niet beschadigen. Laat je velgen na inspuiten enkele minuten inweken zodat de velgenreiniger zijn werk kan doen.

 

Stap 3: Velgen schoonborstelen en wassen

Kleurt het goedje paars? Mooi zo! Dit is een teken dat het product werkt. Pak een velgenborstel met stugge haren en borstel de velg voorzichtig schoon. Spoel de borstel af en toe af om vuiligheid te verwijderen en herhaal dit proces een paar keer. Borstel tot slot na met een velgenborstel met zachte haren, zodat je ook de lastige plekjes in de velg goed weet te bereiken. Je kunt de velgen tussendoor eventueel schoonspuiten om de resultaten van je werk te bekijken. Herhaal waar nodig.

 

Stap 4: Velgen droogmaken en waxen

Glimmen je velgen weer als nooit tevoren? Dan is het tijd om ze even met rust te laten, zodat ze volledig kunnen opdrogen. Natuurlijk wil dat je velgen na de schoonmaakbeurt zo lang mogelijk schoon blijven. Wat helpt is om ze na het opdrogen in te smeren met velgenwax. Deze speciale wax beschermt je velgen tegen schade en zorgt dat vuil zich minder makkelijk hecht. Zo kun je langer vooruit met je velgen en is de volgende schoonmaakbeurt een stuk minder werk.

 

Handig weetje: bovenstaande stappen werken voor alle originele wielen en velgen die wij verkopen. Dus ook voor onze populaire winterbanden voor de Audi A8 en BMW X5. Succes!