Hoe gebruik ik mijn airco in de auto? 4 tips om koel te blijven

  • Geplaatst op

Voor het eerst in de Nederlandse historie steeg het kwik in ons land onlangs boven de 40 graden. Meer dan ooit heb je deze zomer dan ook airco nodig in je auto. Maar hoe gebruik je deze eigenlijk optimaal? In dit artikel geven we 4 tips om het maximale uit je airco te halen en de hittegolf onderweg in aangename koelte door te brengen.

Voorkom extreme temperatuurverschillen

Tijdens extreme warmte heb je instinctief de neiging om de airco in je auto zo koel mogelijk in te stellen. Maar pas hiermee op: al te grote temperatuurverschillen leiden tot een onnatuurlijke overgangssituatie voor je lichaam en eventueel klachten als hoofdpijn, keelpijn en verkoudheid.

 

Zorg daarom dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur nooit veel groter is dan 6 graden Celsius. Veel moderne auto’s beschikken tegenwoordig over Climate Control en zorgen hierdoor automatisch voor een optimale binnentemperatuur.

 

Bespaar op brandstofverbruik

Wist jij dat de airco in je auto als geen ander brandstof verbruikt? Op een hete dag bij een lage rijsnelheid zelfs tot wel 2 liter per 100 kilometer. Gelukkig zijn er meerdere maatregelen die je kunt nemen om dit hoge verbruik zoveel mogelijk terug te dringen.

 

Parkeer je auto allereerst in de schaduw en zet alle deuren of ramen open voor vertrek. Zo kan je auto goed ventileren en zal de binnentemperatuur alvast wat dalen. Zet de airco onderweg uit zodra de binnentemperatuur aangenaam aanvoelt.

 

Laat de airco regelmatig nakijken

Zoals elke andere techniek kan ook de airco in je auto na verloop van tijd gaan haperen of niet meer goed functioneren. Het is daarom belangrijk om jaarlijks een airco check te laten uitvoeren. Doe dit bij voorkeur voorafgaand aan de zomer of aan een vakantie naar een warm land.

 

Essentieel is met name het vervangen van de pollenfilters (dit kan ook tijdens de grote beurt) en het controleren van het koudemiddel. Een airco die droogloopt leidt namelijk tot een nog hoger brandstofverbruik en gaat vroeg of laat onvermijdelijk kapot.

 

Zet de airco tijdig weer uit

Tijdens warme dagen heb je ongetwijfeld de neiging om de airco zo lang mogelijk aan te houden. Toch is het niet alleen verstandig om hem uit te doen zodra de binnentemperatuur aangenaam is (zie de tweede tip), maar ook ongeveer 5 minuten voordat je op de plek van bestemming arriveert.

 

Hierdoor geef je de verdamper van de airco even de tijd om op te drogen, waardoor het voor bacteriën een stuk moeilijker is om zich in het aircosysteem te nestelen. Schakel je de airco bij vertrek weer in, dan komt er geen ongezonde lucht je auto in.