Tips voor het omwisselen naar zomerbanden

  • Geplaatst op

Daar waar de gevoelstemperatuur afgelopen week nog 15 graden onder nul was, stijgt het kwik komend weekend naar 15 graden boven nul. Een verschil van maar liefst 30 graden Celsius in een week tijd! Het staat symbool voor de naderende overgang naar de zomertijd, die nu nog maar twee weken op zich laat wachten.

Wanneer moet ik mijn banden wisselen naar zomerbanden?

De wisseling naar de zomertijd vindt plaats op 25 maart en betekent traditioneel tevens de wisseling van uw banden. Natuurlijk is deze gekozen datum arbitrair, maar toch is het verstandig er niet teveel vanaf te wijken. In lenteachtige weersomstandigheden presteren winterbanden namelijk een stuk minder, waardoor de veiligheid van u en eventuele passagiers in het geding komt.

 

Vanaf het moment dat de temperatuur 7 graden of hoger is, bieden zomerbanden al een betere grip op het wegdek. Bovendien zullen uw winterbanden onder deze relatief droge en warme omstandigheden sneller slijten, waardoor het ook vanuit financieel perspectief verstandig is om niet te lang met wisselen te wachten.

 

Hoe moet ik mijn banden precies verwisselen?

Als u uw winterbanden zelf gaat omwisselen naar zomerbanden, is het zaak om goed voorbereid en weloverwogen te werk te gaan. Zorg er eerst voor dat de auto op de handrem staat en draai wielmoeren of wielbouten alvast een slag los voordat u de krik onder de auto plaatst. Hanteer dezelfde tactiek nadat de nieuwe banden eenmaal zijn geplaatst.

 

In geval van lichtmetalen velgen (zeker als het geen originele exemplaren betreft) komt het wiel door oxidatie bij het losdraaien soms iets minder makkelijk los. In dat geval kan het helpen om de moeren weer aan te draaien en een stukje vooruit en achteruit te rijden en tussentijds te remmen. Het wiel schrikt hierdoor als het ware los en laat zich na opnieuw demonteren makkelijker verwijderen. Om dit scenario in de toekomst te voorkomen, helpt het om bij montage in de winter de velgen bij de wielnaven heel lichtjes in te smeren met kopervet.

 

Tips voor het omwisselen naar zomerbanden

Niet alleen lichtmetalen velgen kunnen leiden tot moeilijkheden bij het verwijderen van wielen. Sommige wielmoeren kunnen namelijk op slot en hierdoor is het zaak de bijbehorende sleutel altijd in de buurt te hebben. Ook apart gevormde moeren of bouten leiden nogal eens tot problemen als niet de juiste dopsleutel voorhanden is. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

 

Belangrijk is in elk geval om de moeren van lichtmetalen en stalen velgen niet met elkaar te verwisselen. Ook verdient het de voorkeur om waar mogelijk originele wielen en velgen te gebruiken. Een voorbeeld van zo’n originele set voor in de zomer zijn de VW Beetle zomerbanden, die u bij JD Banden & Velgen voor een aantrekkelijke prijs kunt aanschaffen.