Waarom trilt mijn autostuur?

  • Geplaatst op

Weinig zaken zijn tijdens het autorijden zo vervelend: een stuur dat continu hinderlijk trilt in je handen. Het verpest bovendien niet alleen je rijervaring, maar is ook slecht voor je auto en banden. Een trillend autostuur geeft doorgaans aan dat er iets ‘mis’ is en daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Hieronder vertellen wij waar je op moet letten.

Autostuur trilt bij het rijden (op een bepaalde snelheid)

In veel gevallen merk je als bestuurder dat het stuur alleen trilt bij bepaalde rijsnelheden. Zo kan het zijn dat het getril pas begint als je op de snelweg boven een snelheid van 100 km/h uitkomt. Ironisch genoeg kan het trillen bij een nóg hogere rijsnelheid (bijvoorbeeld 120 km/h) dan ineens weer stoppen. En als je écht pech hebt, trilt je autostuur altijd en ongeacht de snelheid waarmee je rijdt.

 

In veel van bovengenoemde gevallen heeft het getril te maken met de wielen van de auto. Zo kan de bandenspanning bijvoorbeeld te laag zijn, de uitlijning van de wielen niet goed zijn, de velg krom zijn of de banden onjuist gebalanceerd zijn. In sommige gevallen kan het een beschadiging zijn die de disbalans veroorzaakt, terwijl in andere gevallen niet-originele materialen de oorzaak zijn.

 

Autostuur trilt bij het remmen

Treedt het trillen van het autostuur alleen op tijdens het remmen? Dan heeft dit meestal iets te maken met de remschijven. Deze kunnen na verloop van tijd namelijk krom worden – dat is in principe een natuurlijk proces door slijtage. De kromheid van de schijven zorgt tijdens het remmen dan voor een trillend stuur, een trillend rempedaal en eventueel vreemde geluiden in de auto.

 

Hoewel slijtage van remschijven normaal is, kan dit proces worden versneld door bepaalde omstandigheden tijdens het rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plotselinge en extreme temperatuurverschillen (je rijdt direct na hard remmen door een plas wat de schijven verhit en daarna afkoelt). Ook blijven remmen tijdens stilstaan leidt tot teveel verhitting op één plek.

 

Waarom is een trillend stuur niet goed voor mijn auto?

Een trillend stuur doet logischerwijs afbreuk aan je rijplezier. Het is daarom zaak om de oorzaak van het getril zo snel mogelijk te achterhalen en het probleem daarna direct op te lossen. Dat doe je niet alleen om je rijervaring te verbeteren, maar ook om je auto te sparen. Al dat getril leidt namelijk tot versnelde slijtage van verschillende auto-onderdelen.

 

Met name de banden en schokbrekers hebben veel te lijden als je stuur tijdens het rijden regelmatig trilt. De banden raken ongelijkmatig versleten en moeten eerder worden vervangen. Ook voor de wielophanging en wiellagers is de situatie bepaald geen feestje. Ga bij een trillend autostuur daarom zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak en – dit is belangrijk – gebruik altijd originele wielen.