Hoe rijd ik veilig in de mist?

  • Geplaatst op

Er zijn leukere dingen als bestuurder dan rijden in de mist. Niet alleen geeft het gebrek aan zicht een onzeker gevoel op de weg, maar ook tonen statistieken aan dat er dichte mistvorming in de praktijk ook daadwerkelijk te meer auto-ongelukken leidt. Reden genoeg dus om onderstaande tips ter harte te nemen om veiliger te rijden in de mist. We verklappen alvast: zelfs je autobanden spelen een rol!

Controleer weersverwachting en lampen

Gevaarlijke situaties op de weg voorkomen is nog altijd beter dan ze te genezen. Dat geldt ook voor rijden bij mist, dat je liever niet doet zolang het niet echt noodzakelijk is. Vermoed je voor het wegrijden dat het tijdens je autorit wel eens mistig kan gaan worden? Doe jezelf en je passagiers dan een plezier en controleer eerst even de weersvoorspelling. Stel de rit liefst uit bij dichte mist.

 

Ben je toch van plan om te vertrekken, zorg dan dat je niet onvoorbereid de weg op gaat. Met name belangrijk bij mist zijn je lampen; die heb je immers nodig om het zicht op de weg te verbeteren. Slecht functionerende koplampen terwijl er zware mist over het wegdek trekt, is echt het laatste waarvan je wilt dat het je overkomt. Check je lampen dus altijd voor vertrek!

 

Houd voldoende afstand bij dichte mist

Eenmaal onderweg is het zaak om de rijveiligheid meer nog dan normaal in acht te nemen. Hou voldoende afstand tot je voorligger, zodat je tijd hebt om te anticiperen als er bij het slechte zicht voor je ineens iets gebeurt. Wees echter niet té voorzichtig, want een overdreven langzame rijsnelheid leidt tot irritatie bij andere weggebruikers en levert juist méér gevaar op.

 

Heb je een vrij moderne auto? Dan schakelt deze de lichten automatisch in zodra het buiten mistig wordt. Is je wagen wat ouder, dan moet je zelf weten hoe je de lichten handmatig bedient. Gebruik in eerste instantie het dimlicht en in géén geval groot licht (daarmee verblind je tegenliggers op de weg). Gebruik het mistlist alleen als je minder dan 100 meter voor je kunt zien.

 

Rijden met mist: anticipeer op vochtig wegdek

Rijden met mist zorgt ook voor andere rijomstandigheden binnen en buiten de auto. Zo zul je merken dat er bij mistvorming sneller condens op de autoruiten ontstaat, wat je zicht op het wegdek nog verder belemmert. Schakel daarom de verwarming in voor zowel de voor- als achterruit of draai het raam een beetje open. Liever een beetje kou in de auto dan een botsing!

 

Tot slot vormt zich in mistige omstandigheden vaak een licht vochtige laag op het wegdek. Hierdoor is het belangrijk om autobanden met de juiste spanning en profieldiepte te gebruiken en alert te zijn op eventuele bevriezing van dit waterlaagje in de winter. Stuur daarom in gelijkmatige lijnen en maak geen abrupte stuurbewegingen. Zo is het mogelijk om ook bij mist veilig te rijden.