Zijn winterbanden verplicht als je op wintersport gaat?

 • Geplaatst op

Het is bijna weer zover: de ski’s mogen weer uit de mottenballen gehaald worden. Het snowboard wordt voor de laatste keer in het vet gezet en ondertussen voer je een snelle check uit of de huidige reisverzekering voldoet aan alle eisen. Helemaal klaar voor de wintersport! ..Of toch niet? Vergeet namelijk niet om uw auto ook een grondige check te geven voordat u op reis gaat. 

Het is bijna weer zover: de ski’s mogen weer uit de mottenballen gehaald worden. Het snowboard wordt voor de laatste keer in het vet gezet en ondertussen voer je een snelle check uit of de huidige reisverzekering voldoet aan alle eisen. Helemaal klaar voor de wintersport! ..Of toch niet? Vergeet namelijk niet om uw auto ook een grondige check te geven voordat u op reis gaat. 

 

Wanneer wisselen van zomerbanden naar winterbanden?

Glibberen en glijden op spiegelgladde wegdekken. Wanneer koning winter in het landt treedt, kunnen wegen veranderen in ijsbanen. Bij de eerste vorst zijn de wegen verraderlijk glad en zit een ongeluk in een klein hoekje. Zodra het kwik onder de 7 graden daalt, is het belangrijk om uw ‘gewone’ (zomer)banden om te wisselen naar winterbanden. Dit is in Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden. Niet alleen spaart u uw zomerbanden hiermee tijdens gure winters, het is ook aan te raden voor uw eigen veiligheid en die van uw bijrijders. 

Bestel direct uw winterbanden in onze webshop

 

Winterbanden verplicht in wintersportgebieden

De winters die we in Nederland meemaken, zijn echter een lachertje voor de wintersport-oorden. Daar vallen pakken sneeuw in één dag, die bij ons niet eens in een hele winter vallen. Niet gek dat het daarom verplicht is om winterbanden aan te schaffen voordat u op wintersport vertrekt. 

In de volgende Europese landen (Oost-Europa uitgesloten) zijn winterbanden verplicht:

 • Duitsland (bij winterse omstandigheden) (de banden moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok)
 • Luxemburg (bij winterse omstandigheden)
 • Noorwegen (tussen 1 november en 1 mei)
 • Oostenrijk (tussen 1 november en 15 april) (de banden moeten voorzien zijn van een sneeuwvlok)
 • Zweden (1 december tot 1 april)

Daarnaast is het bij een aantal bestemmingen verplicht, wanneer hier op de weg een melding van wordt gemaakt. Dit zijn de volgende Europese bestemmingen:

 • Frankrijk 
 • Italië
 • Tsjechië
 • Zwitserland

 

Gaat u dus naar Duitsland of Oostenrijk op wintersport, dan zijn winterbanden verplicht tijdens de wintersport-periode. Wanneer u naar Frankrijk reist, is het echter aan te raden ook hiervan gebruik te maken. De kans is groot dat er tijdens deze periode meldingen worden gemaakt, dus ga goed voorbereid op reis. 

 

Waaraan dienen mijn wintersport winterbanden te voldoen?

Het hangt van uw type auto en de velg af welke winterband u nodig heeft. De profieldiepte tussen de lamellen dient ten minste 1,6 mm te zijn. Daarnaast verliest de autoband z’n eigenschappen als winterband. Echter zijn er verschillende landen die ten minste 3-4 mm aan profieldiepte eisen. Zorg daarom dat uw band ten minste 4 mm. aan profieldiepte heeft voordat u op reis gaat. 

Wanneer u al winterbanden heeft, is het dus raadzaam om uw winterbanden te controleren op profieldiepte. Dit kunt u zelf doen door middel van een profielmeter, of laat uw banden door ons controleren. Nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte tussen de 8 en 9 mm. en verzekeren u van een veilige rit. Wanneer het nodig is om uw banden te laten vervangen, kunt u dit gelijk bij ons laten doen. Neem vrijblijvend hierover contact met ons op. 

Neem contact met ons op om uw nieuwe winterbanden direct te laten monteren 

 

Winterbanden per automerk

Via onze website kunt u eenvoudig de juiste winterbanden vinden voor uw auto. Filter op het juiste merk en type en wij tonen u de juiste winterbanden. U kunt de banden vervolgens laten verzenden naar uw adres of ze komen ophalen of monteren. Wij bieden banden aan voor de volgende merken:

Bestel uw winterbanden eenvoudig online in onze webshop 

 

Zorg dat uw auto wintersport-klaar is!

U wilt, samen met uw reisgezelschap, veilig aankomen op de wintersportbestemming. Naast het hebben van goede winterbanden is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met andere zaken. Met deze tips begint uw wintersport-vakantie zorgeloos. 

 • Controleer uw bandenspanning voor vertrek 

(Te) zachte banden zorgen voor snellere slijtage van de banden, een hoger brandstofverbruik en meer kans op een klapband. Zorg daarom dat de bandenspanning op peil is voor vertrek. 

 • Schaf sneeuwkettingen aan 

Op steile, besneeuwde bergen kan het lastig zijn om naar boven te rijden. Heeft u geen 4x4, zorg dan dat u sneeuwkettingen meeneemt. Deze legt u om de winterbanden heen voor extra grip. 

 • Laat uw auto vooraf checken

Een accu moet harder werken in vrieskou. Laat ‘m voor vertrek controleren in een garage en zorg dat u anti-vries ruiten- en koelvloeistof heeft. 

Vragen voor vertrek over winterbanden? Neem gerust contact op met onze medewerkers. Onze Winterbanden zijn voorzien van de M + S markering.