Bijna zomertijd: tijd voor zomerbanden!

  • Geplaatst op

Zondag 25 maart is het zover: dan gaat de klok om 02:00 uur ’s nachts een uur vooruit naar 03:00 uur. De zomertijd is dan officieel aangebroken en dat betekent voor veel mensen vooral een uurtje minder slaap. Wat het echter ook betekent, is het omwisselen van de winterbanden onder uw auto naar zomerbanden. De overgang naar de zomertijd is hiervoor namelijk het officieuze moment.

Minder slijtage en goede grip op de weg

Waarom is nu juist de overgang naar de zomertijd gekozen als ideale moment om winterbanden te vervangen? Dat heeft vooral te maken met het verschil in materiaaleigenschappen en samenstelling tussen winter- en zomerbanden. Hierdoor zullen winterbanden een stuk sneller slijten bij droog of warm weer – en daar zal eind maart, zo hopen wij allen – toch zeker sprake van zijn.

 

Belangrijker nog de relatief snelle slijtage die op termijn een kostenpost vormt, is natuurlijk het veiligheidsaspect. Zomerbanden zijn speciaal ontworpen voor een optimale grip op de weg onder droge en warme omstandigheden en troeven hun winterse equivalent daarmee moeiteloos af. Dat zit hem met name in de rubbersamenstelling van zomerbanden.

 

Winterbanden laten opslaan en omwisselen door garage

De noodzaak van het tweejaarlijks omwisselen van banden mag om financiële- en veiligheidsredenen dan evident zijn, het is bepaald niet de favoriete hobby van de doorsnee Nederlandse automobilist. Allereerst moeten de omgewisselde winterbanden worden opgeslagen (daar moet thuis maar net ruimte voor zijn) en ook moeten de zomerbanden worden aangebracht.

 

Met name dat laatste is een klusje waar niet iedereen op zit te wachten. Veel mensen kiezen er daarom voor om dit door de garage te laten verzorgen. Dat betekent drukte bij de garage rond eind maart én kosten om de banden te laten verwisselen. Ook is het vaak mogelijk om de omgewisselde winterbanden tegen een vergoeding bij de garage laten op te slaan.

 

Aanbrengen van de zomerbanden

Nu de overgang naar de zomertijd met rasse schreden dichterbij komt, is het zaak om de knoop door te hakken: laat u uw banden omwisselen bij de garage of doet u het zelf? Kiest u voor het laatste, dan is het zaak om bij het omwisselen zorgvuldig te werk te gaan. Zet de auto op een droge plek en gebruik een goede krik om zo veilig te kunnen werken.

 

Draai de wielbouten na het aanbrengen van de zomerbanden een voor een geleidelijk vast, maar schroef ze niet in één keer strak aan. Dit resulteert mogelijk in een scheve bevestiging van het wiel met alle gevolgen van dien. Meer tips over het omwisselen naar zomerbanden? In onze volgende blog leest u handige tips een veelvoorkomende blunders.