Het hele jaar door één band, of zomerbanden?

  • Geplaatst op
  • Door Robert

De ‘R’ is weer uit de maand, de heerlijke zomermaanden staan voor de deur! Nederland trekt er binnenkort massaal op uit om vakantie te gaan vieren buiten de eigen landsgrenzen. Dat betekent kilometers maken met het vliegtuig, of heerlijk comfortabel met de eigen auto. De grote vraag die wij in deze periode vaak krijgen: ‘Ik heb all-season banden, is het verstandig om over te stappen op zomerbanden?’

Wat zijn de belangrijkste verschillen?

We noemen hier het woord ‘compromis’. Banden die het hele jaar gebruikt kunnen worden, zullen altijd ergens aan specifieke kwaliteit moeten inboeten. U moet immers in de koude wintermaanden én in de warmere zomermaanden veilig de weg op kunnen. Vandaar dat de bandenfabrikant op bepaalde terreinen concessies moet doen om tot één band te komen, die in alle seizoenen voldoet.

Zo heeft deze band een loopvlak met meer lamellen dan een zomerband. Deze lamellen zijn van belang voor de remprestaties en de grip op het wegdek, met name bij rijden in de sneeuw. In de zomer werken die lamellen juist nadelig. Ze zorgen voor minder stijfheid, waardoor de remprestaties achteruitgaan. Ook is er sprake van minder grip op natte en droge wegen. Voor de rijveiligheid raden wij daarom zomerbanden aan.

Verbruik minder brandstof met zomerbanden

Vanaf 7 graden celsius, bent u met specifieke banden voor de zomer verzekerd van een hogere veiligheid op de weg. Dat is te danken aan het feit dat de remafstand korter wordt. Dat heeft te maken het soort profiel, dat er tevens voor zorgt dat u als bestuurder meer controle over uw auto ervaart. Daarnaast zijn zomerbanden geluidsarm. Naast veiligheid, is de aanschaf van zomerbanden ook goed voor uw portemonnee.

Wanneer u eenmalig de aanschaf heeft gedaan, zult u namelijk minder brandstof verbruiken bij hetzelfde aantal kilometers. Winterbanden of banden voor het hele jaar bieden weliswaar meer grip in barre omstandigheden, maar diezelfde eigenschappen zorgen ook voor een hogere rolweerstand. Dat betekent dat uw auto meer brandstof verbruikt.

Bij klanten heerst het gevoel dat de aanschaf van zowel zomer- als winter/all-season banden hogere kosten met zich meebrengt. Dat is een logische gedachte, want er moet immers geïnvesteerd worden in een tweede set banden. Daarbij wordt echter vergeten dat de banden twee keer zo lang meegaan, omdat ze minder vaak, minder lang én onder de juiste omstandigheden gebruikt worden.

Wissel van band met de zomer op komst

De zomer komt eraan, dus is het tijd om van band te wisselen. Zoekt u naar kwalitatief goede, betaalbare banden voor de komende, warmere maanden? Bekijk dan het brede aanbod van JD Banden & Velgen. Voor meer informatie en persoonlijk advies kunt u ook altijd contact met ons opnemen via 06-22447646 of [email protected].