Lichtmetalen of stalen velgen kiezen?

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Bent u op zoek naar nieuwe velgen? Dan speelt het type velg een belangrijke rol in uw overweging. Velgen zijn er namelijk in vele soorten en maten, waaronder lichtmetalen en stalen varianten. In dit artikel bespreken wij zowel de voordelen als nadelen van elk type en leggen we uit waarom een originele velg in alle gevallen de beste keuze is.

Stalen velgen: ideaal voor gebruik met winterbanden

In de winterperiode sieren ze menig auto op de weg: stalen velgen. Dit type velg is in combinatie met winterbanden bij uitstek geschikt om in het winterseizoen een optimale veiligheid en rijcomfort te garanderen. Zeker wanneer u vooraf rekent op winterse weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld op wintersport, is er geen betere keuze die u kunt maken.

Dat heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst zijn stalen velgen uitstekend bestand tegen strooizout, terwijl lichtmetalen alternatieven hierdoor al snel aangetast worden als ze hiervoor geen speciale oppervlaktebehandeling hebben ondergaan. Ook zijn lichtmetalen wielen gevoelig voor beschadiging bij het aanbrengen van sneeuwkettingen, terwijl dit voor staal nauwelijks geldt.

 Het gebruiksgemak en de onderhoudsvriendelijkheid is een ander belangrijk pluspunt van stalen wielen. Ze zijn eenvoudig te reinigen en zijn bovendien ook iets goedkoper in de aanschaf dan lichtmetalen varianten. In een land zoals Duitsland rijdt daarom het merendeel van de automobilisten in de winterperiode op stalen velgen. Zoals u merkt hebben stalen of lichtmetalen velgen allemaal hun eigen voordelen.

Lichtmetalen velgen: strakke uitstraling en optimale maatvoering

Ook lichtmetalen velgen hebben zo hun specifieke voordelen en die liggen onder andere op het esthetische vlak. De strakke uitstraling maakt dit type velg zeer populair bij de automobilist die grote waarde hecht aan de uitstraling van zijn auto. Daarnaast is het gebruikte materiaal logischerwijs iets lichter dan staal en resulteert het in een betere afvoer van warmte.

Ook van corrosie, een fenomeen waarmee alle wielen na verloop van tijd te maken krijgen, is bij een lichtmetalen velg minder sprake dan bij een stalen variant. Hierdoor doet u langer met uw wielen en is de kans kleiner dat de band lucht verliest.

Een laatste voordeel van lichtmetalen velgen willen we niet onbenoemd laten en dat is het geavanceerde productieproces. Daar waar een stalen velg na persing in een mal aan elkaar wordt gelast, wordt op een lichtmetalen velg een speciaal afdraaiproces toegepast. Dit resulteert in een nauwkeuriger maatvoering en gewicht, waardoor de balans optimaal is en ongewenste vibraties worden vermeden.

Keuzestress tussen stalen of lichtmetalen velgen kopen?

Welk type velg u ook kiest; originele wielen zijn altijd de beste keuze. Bij JD Banden & Velgen kunt u kiezen uit een breed product aanbod kwalitatief hoogwaardige velgen voor merken zoals Audi, Volkswagen en BMW. Heeft u vragen over stalen of lichtmetalen velgen? Neem dan voor meer informatie gerust contact op via 06-22447646 of stuur een mail naar [email protected].