Waarom originele wielen de beste keuze zijn

  • Geplaatst op

Bij de aanschaf van nieuwe wielen twijfelen veel mensen tussen originele exemplaren en replica’s. Imitatiewielen zijn uiteraard goedkoper, maar brengen wel de nodige risico’s met zich mee. Een velg kan er nog zo identiek uitzien; betrouwbaarheid en veiligheid zijn zaken die op het eerste gezicht niet te onderscheiden zijn. In dit artikel lichten we toe waarom originele wielen nog altijd de beste keuze zijn.

Bij de aanschaf van nieuwe wielen twijfelen veel mensen tussen originele exemplaren en replica’s. Imitatiewielen zijn uiteraard goedkoper, maar brengen wel de nodige risico’s met zich mee. Een velg kan er nog zo identiek uitzien; betrouwbaarheid en veiligheid zijn zaken die op het eerste gezicht niet te onderscheiden zijn. In dit artikel lichten we toe waarom originele wielen nog altijd de beste keuze zijn.

Grote veiligheidsmarge ingebouwd

Het ontwerpproces van originele wielen is niet te vergelijken met dat van namaak varianten. Originele wielen zijn speciaal ontworpen voor uw auto en hebben een ruime veiligheidsmarge ingebouwd voor het voertuig inclusief passagiers. Zo weet u zeker dat er zelfs onder zware condities geen problemen optreden en dat uw veiligheid gewaarborgd is.

Imitatievelgen voldoen niet aan dezelfde kwaliteitscriteria en komen tot stand door middel van goedkope productieprocessen zoals gravity casting. Bij veel replica’s wordt het materiaal simpelweg in een mal gegoten. Dit resulteert na afkoeling in een lagere densiteit waardoor de velgen relatief eenvoudig breken of buigen. Logischerwijs gaat dit ten koste van uw veiligheid op de weg.

Hoge betrouwbaarheid en levensduur

Het speciale ontwerpproces van originele wielen verzekert u van een hoge betrouwbaarheid en uithoudingsvermogen. Obstakels zoals putten en verkeersdrempels vormen geen enkel bezwaar en hebben nauwelijks een nadelige invloed op de levensduur van uw wielen. Ook zijn de gebruikte materialen prima bestand tegen onvoorziene calamiteiten zoals een crash.

Deze hoge kwaliteit vereist een geavanceerd testproces en de nodige investeringskosten. Dit is de reden dat de prijs van originele wielen over het algemeen hoger uitvalt dan die van imitatie varianten. Een replica velg wordt geproduceerd tegen de laagst mogelijke productiekosten en ondergaat niet dezelfde strenge testmethoden en controles. De kwaliteit, betrouwbaarheid en levensduur van dit product liggen dan ook een stuk lager.

Goede aansluiting en kwaliteit

Een goede aansluiting van wielen op uw auto is van doorslaggevend belang om de ophanging en remmen naar behoren te laten functioneren. Slechte aansluiting leidt tot ongewenste effecten zoals vibraties en andere risicovolle gevolgen. Aan de productie van originele wielen gaat daarom uitgebreid onderzoek vooraf, zodat een optimale aansluiting op uw auto is gegarandeerd.

Bij imitatiewielen is er geen budget om dergelijk onderzoek uit te voeren, want de kosten worden zoveel mogelijk gedrukt om een lage winkelprijs mogelijk te maken. Replica wielen moeten daarnaast bij voorkeur op verschillende typen auto’s passen, waar ze van origine niet voor gemaakt zijn. Dit wordt gerealiseerd door zaken zoals offsets (ET-waarde) en breedtes te wijzigen, wat resulteert in een verminderde aansluiting op uw wagen. Een lager rijcomfort en potentieel gevaarlijke situaties zijn het gevolg.

Betere uitstraling en afwerking

Uiteraard doen producenten hun uiterste best om imitatiewielen te laten lijken op het origineel. Toch zullen de originele exemplaren het altijd winnen op het gebied van uitstraling en afwerking. Het creëren van een nagenoeg identieke mal vormt een grote uitdaging voor fabrikanten van replica’s, waardoor er in de praktijk altijd verschillen zijn te bespeuren.

Uitstekende kwaliteit lak

De gebruikte lak voor originele velgen is veelal van betere kwaliteit dan die van imitatie varianten. Ook ligt de lakdikte hoger, waardoor de lak minder snel splintert en beter bestand is tegen uiteenlopende omstandigheden op de weg. Winterse condities zoals hagel, pekel en het gebruik van sneeuwkettingen vormen voor originele wielen geen enkel probleem, maar zullen bij replicavelgen onvermijdelijk leiden tot beschadiging.

Hogere restwaarde auto

Versleten of beschadigde imitatievelgen hebben uiteraard geen gunstige invloed op de restwaarde van uw voertuig. Een auto met originele velgen ziet eruit zoals deze oorspronkelijk is bedoeld en zal bij een eventuele verkoop dan ook meer opleveren. Zo verdient u de investering in originele wielen op termijn altijd terug.

Op het gebied van wielen krijgt u simpelweg datgene waar u voor betaalt; de kwaliteit van originele wielen is nog altijd ongeëvenaard. Wilt u meer weten over onze originele wielen of heeft u een aanvullende vraag over een bepaald product? Neem dan vrijblijvend contact op via 06-22447646 of stuur een mail naar [email protected]