Het verschil tussen het profiel van zomerbanden en winterbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Winterbanden en zomerbanden hebben een profiel dat onvergelijkbaar is. Dat is ook logisch, want beide profieltypen zijn geoptimaliseerd om bij specifieke weersomstandigheden optimaal te presteren. Nu de lente voor de deur staat en het weer steeds mooier wordt, is het aan te raden zomerbanden te gebruiken vanwege hun unieke profiel. Hieronder leggen we uit waarom.

Lamellen in profiel van een zomerband

Het profiel van een autoband zorgt voor contact met de weg. Een belangrijke rol hierbij spelen lamellen, de inkepingen die er tijdens het rijden voor zorgen dat de band zich als het ware vastgrijpt in het wegdek. Hierin zit een belangrijk verschil tussen zomerbanden en winterbanden.

Het profiel van een winterband valt namelijk op door veel dwars geplaatste lamellen die voor extra grip zorgen bij acceleratie en remmen. De dwarsplaatsing komt specifiek tot zijn recht op een glad en koel wegdek en zorgt voor een maximaal aantal aangrijpingspunten.

Het profiel van een zomerband daarentegen onderscheidt zich voornamelijk met in de rijlijn geplaatste lamellen. Dit zorgt voor slechts één aangrijpingspunt, wat bij uitstek geschikt is voor een wegdek dat droog en heet is. Hierdoor vermindert namelijk de rolweerstand die de autoband ondervindt van het wegoppervlak.

Rubbersamenstelling van zomerbanden

Maar er zijn nog meer opzichten waarin het profiel van zomerbanden en winterbanden verschilt. Het gedeelte van het profiel dat in contact komt met het wegdek (ook wel bekend als het zogenaamde loopvlak) is bij een zomerband en winterband namelijk compleet anders. Dat zit hem vooral in de rubbersamenstelling van de band.

Het rubber van een winterband is namelijk ontwikkeld om in geval van kou flexibel te blijven. Dit zorgt ervoor dat het profiel een maximale grip op het wegdek behoudt. Hierdoor is de auto beter te besturen, wordt de remweg korter en is het rolgeluid van de banden op het wegdek merkbaar minder.

De rubbersamenstelling van een zomerband is erop afgestemd om in geval van warmte niet té flexibel te worden. Een te hoge flexibiliteit zorgt namelijk voor een onwenselijk hoge grip van het profiel op het wegdek. Een band met de optimale flexibiliteit zorgt voor een prettige besturing, een zuinig brandstofverbruik en een relatief lage slijtage van de banden.

Bent u overtuigd van de voordelen van zomerbanden en hun unieke profiel? Bij JD Banden & Velgen heeft u de keuze uit een breed aanbod zomerbanden met originele velgen. Bekijk bijvoorbeeld eens onze Volkswagen Beetle zomerbanden inclusief velg of onze VW Scirocco banden inclusief velg. Meer weten? Bel naar 06-22447646 of stuur ons een mailtje op [email protected].