5 gevaren van versleten zomerbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Banden fungeren als eerste contactpunt tussen uw auto en de weg. Het spreekt dan ook voor zich dat de staat van uw banden een grote invloed heeft op de rijveiligheid. Veelal wordt gedacht dat dit vooral in de wintermaanden een rol van betekenis speelt, maar dat is niet helemaal waar. Ook met zomerbanden is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen.

De temperaturen zijn misschien hoger en over het algemeen zijn de wegen minder glad, maar dat wil niet zeggen dat u in de zomermaanden, met zomerbanden, gevrijwaard bent van gevaar. Hieronder leggen we uit waar u beducht voor moet zijn en wanneer het verstandig is om uw zomerbanden te laten vervangen.

 

 

1 - Profieldiepte

Standaard hebben nieuwe banden een profieldiepte van 7 of 8 millimeter. Na verloop van tijd treedt echter slijtage op. Dit leidt tot een verhoogd risico op aquaplaning bij een nat wegdek. Ook wordt de remweg langer. Wanneer het profiel op uw zomerband verdwijnt kan uw remweg, afhankelijk van uw snelheid, tot wel 50 meter langer zijn.


2 - Slijtage aan de wang van de zomerband

Let op de zijkant van uw band. Dit wordt de wang genoemd. Wanneer u happen of bulten opmerkt, is het verstandig om uw zomerbanden te laten controleren. Rijdt u toch door, dan riskeert u een klapband. Beschadigingen aan de wang van de band ontstaan vaak na aanraking met stoepranden of andere obstakels langs of op de weg.


3 - Scheuren

Een scheur in de zijkant van de band is een teken dat uw zomerband te oud is en vervangen dient te worden. Reken op een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar. Rijdt u al langer rond met een band, dan is het sowieso verstandig om op vervanging over te gaan. Ook kunt u eventueel de DOT code checken, die op de zijkant van de band staat.


4 - Schuine slijtage

Misschien heeft uw band nog voldoende profieldiepte in het middengedeelte, maar is de zijkant van de band aan de gladde kant. In dat geval spreken we van schuine slijtage. Ook dat brengt gevaren met zich mee op de weg, zoals slipgevaar of een langere remweg. Merkt u dat uw zomerbanden ongelijkmatig versleten zijn, ga dan over tot actie!


5 - Ongelijkmatige bandenslijtage

Wettelijk is vastgesteld dat het verschil in profieldiepte tussen twee banden – gemonteerd op één as – niet meer dan 5 millimeter mag bedragen. Is het verschil groter, dan is het zaak om minimaal een van de twee banden te laten vervangen.  


Meer informatie

Heeft u overige vragen over de aanschaf of  het vervangen van zomerbanden, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Mail naar [email protected] of bel: 06-22447646. Rijdt u momenteel nog op winterbanden, maar wilt u op korte termijn overstappen op zomerbanden? Dan kunt u deze blog even lezen voor alvast wat meer informatie.