Wat is de juiste profieldiepte van mijn banden?

  • Geplaatst op

Als automobilist wil je veilig en comfortabel rijden. Een belangrijke rol daarin spelen je autobanden en dan in het bijzonder het profiel daarvan. De banden vormen het enige contact tussen de auto en het wegdek en het bandenprofiel zorgt ervoor dat de auto in verschillende omstandigheden meer of juist minder grip op de weg heeft. Maar wat is nu de juiste profieldiepte van je banden?

De optimale profieldiepte van winterbanden

Zoals je uit bovenstaande toelichting kunt afleiden, zijn het onder andere de rijomstandigheden die bepalen welke band – en daarmee welk bandenprofiel – de meeste grip op het wegdek biedt. Zo hebben winterbanden doorgaans een diepere profieldiepte dan zomerbanden en all-season banden, ondanks dat de wettelijke minimale profieldiepte met 1,6 mm hetzelfde is.

 

Nieuwe winterbanden hebben in de praktijk een gemiddelde profieldiepte van 9 mm. Het verschil met het wettelijke minimum van 1,6 mm is dan ook enorm. Bandenexperts en veiligheidsspecialisten raden aan om winterbanden al bij een profieldiepte van 4 mm te vervangen. Vermindert de profieldiepte nog verder, dan presteert de winterband onder winterse rijomstandigheden hetzelfde als een zomerband.

 

De optimale profieldiepte van zomerbanden

Nieuwe zomerbanden hebben in de praktijk een gemiddelde profieldiepte van 7 mm. Dit is lager dan bij winterbanden en dat geldt ook voor de minimale profieldiepte die specialisten uit veiligheidsoverwegingen aanraden. Zij adviseren om zomerbanden (en overigens ook all-season banden) bij een profieldiepte van 2 mm te vervangen.

 

De profieldiepte is overigens niet het enige verschil tussen winter- en zomerbanden. Zo zijn de groeven in de laatstgenoemde verticaal en hebben ze een beperkte breedte en hoogte. De speciale oriëntatie van de lamellen zorgt bovendien voor een efficiënte afvoer van overtollig water en verkleint hierdoor de kans op aquaplaning.

 

Profiel niet diep genoeg: wat nu?

Is het profiel van jouw zomerbanden of all-season banden minder dan 2 mm of dat van je winterbanden minder dan 4 mm? Twijfel dan niet en schaf direct een nieuwe set banden aan (zie bijvoorbeeld deze mooie sets voor respectievelijk de VW Beetle en VW Golf).

 

Nog langer wachten brengt de veiligheid van jou en je passagiers in gevaar. De remweg van je auto loopt namelijk snel op bij een te lage profieldiepte en het risico neemt snel toe op met name natte en gladde wegen. En je weet: die zijn er in Nederland vaak genoeg!

 

Weet je nog niet wat op dit moment de profieldiepte van je banden is? Controleer deze dan direct en herhaal deze controle vervolgens maandelijks. Dit is de ultieme gelegenheid om tegelijkertijd je bandenspanning te checken. Zo weet je zeker dat jij en je gezin altijd veilig de weg op gaan.