Welke functie heeft het profiel van uw zomerbanden?

  • Geplaatst op

Als u zich oriënteert op nieuwe zomerbanden kopen, komt u ongetwijfeld informatie tegen over hoe belangrijk het profiel van uw autobanden is. Het advies luidt altijd: geregeld (laten) controleren, niet wachten tot de wettelijk voorgeschreven minimale diepte van 1,6 mm is bereikt, maar tijdig vervangen. Uw veiligheid is ermee gemoeid.

Dit is een waarheid als een koe en ook van JD Banden & Velgen krijgt u dit advies. Wij leggen graag uit waarom door te vertellen wat het profiel van uw zomerbanden nu eigenlijk betekent voor uw veiligheid. Met andere woorden: wat is de functie van het profiel van uw banden en wat doet het profiel precies?

Met een goed profiel houden uw zomerbanden grip op de weg

Bedenk dat het eigenlijk een klein wonder is: we kunnen rijden over water. Niet letterlijk natuurlijk, maar bij een hevige zomerse plensbui scheelt het niet veel. Ook als het wegdek kletsnat is en als zich plassen vormen, is het essentieel dat uw zomerbanden optimaal contact houden met de weg. Dat is de belangrijkste garantie op uw veiligheid.

 

Om het contact met de weg te behouden, is het belangrijk dat uw banden het regenwater verplaatsen. Een deel van het water spat spontaan naar de zijkanten, maar dat is niet afdoende. Een goed bandenprofiel bestaat uit een fijn patroon van kanaaltjes. Het regenwater stroomt in deze ‘profielkanalen’ en wordt vervolgens naar achteren afgevoerd. Daardoor houden uw zomerbanden contact met de weg. En dat verklaart waarom we de volle laag krijgen als we te dicht op een andere auto zitten.

 

Voorkomt het profiel in uw zomerbanden aquaplanning?

Vrijwel iedereen kent die sensatie wel. Het gevoel dat je zomerbanden los raken van de weg; alsof je auto voor heel even over het water surft. Dat heet aquaplanning. Is dit met een goed profiel te voorkomen? Nee, helemaal te voorkomen is dit niet. Door tijdig nieuwe zomerbanden te kopen met een maximale profieldiepte, is de kans op aquaplanning wel te verkleinen.

 

Aquaplanning ontstaat als zich achter de banden een soort kleine vloedgolf vormt, een waterwig met zoveel kracht dat uw auto even wordt ‘opgetild’. Mocht u hierdoor in de slip raken, dan is er maar één remedie: voet van het gaspedaal, niet remmen, maar de auto geleidelijk vaart laten minderen. De beste remedie is echter preventie: altijd zorgen voor zomerbanden met een optimaal profiel en uw snelheid aanpassen aan de weersomstandigheden. En als we het toch over zomerbanden hebben, kijkt u dan eens naar ons Volkswagen-merkassortiment.

 

Meer weten over de voordelen van merkvelgen en bijpassende zomerbanden? Bel 06 22447646 of mail [email protected].