Hoe kies ik de juiste velgen?

  • Geplaatst op

Velgen zijn er in verschillende soorten en maten. Van ééndelige tot driedelige velgen en van stalen tot lichtmetalen varianten; de keuzemogelijkheden voor de moderne autobezitter zijn groot. En dan is er natuurlijk nog het uiterlijk dat een grote rol speelt bij de keuze voor een velg. Hieronder leggen wij je uit hoe je de juiste velgen kiest en waar je zoal rekening mee moet houden.

Kies ik lichtmetalen of stalen velgen?

Een van de belangrijkste keuzes op het gebied van velgen is die tussen stalen en lichtmetalen velgen. De laatstgenoemde zijn lichter (bij dezelfde afmetingen), stijver (resulteren hierdoor in een betere balans) en minder gevoelig voor corrosie (en bieden dus een langere levensduur). Ook garandeert een lichtmetalen velg een betere warmteafvoer en vaak betere rijeigenschappen.

 

Misschien wel de belangrijkste reden om voor een lichtmetalen velg te kiezen is het prachtige uiterlijk ten opzichte van een stalen variant. Een nadeel is er echter ook: de prijs is hoger. Veel mensen kiezen daarom voor goedkopere stalen velgen, die voornamelijk in winterse weersomstandigheden uitblinken ten opzichte van lichtmetalen alternatieven.

 

 

De J-waarde en ET-waarde van een velg

Weet je eenmaal of je stalen of lichtmetalen velgen wilt? Dan is het tijd de om velgen waar je belangstelling voor hebt eens nader onder de loep te nemen. Een belangrijke specificatie in dit kader is de zogenaamde J-waarde, die op de velg staat aangegeven en die je vertelt of de vorm van de velgrand geschikt is voor jouw wielen en auto. Het getal voor de J is de breedte in inches.

 

Een andere waarde om in de gaten te houden, is de zogenaamde ET-waarde. Deze symboliseert de afstand tussen het middelpunt van de velg (de halve velgbreedte in inches) en het contactpunt met de naaf waar het wiel tegenaan wordt geplaatst. Een lagere ET-waarde in millimeters betekent dat de velg meer naar buiten steekt.

 

Velgen kiezen: de naafbreedte en steekmaat

Een velg moet uiteraard naadloos aansluiten op je wielen en ook passen bij je auto. Dat betekent dat ook de naafbreedte van de velg gelijk moet zijn aan de naafbreedte van de naaf op je auto. Dat zorgt ervoor dat je zeker weet dat alle velgen goed vastzitten en dat ze niet alleen maar in de wielbouten hangen. Dat zou immers een onveilige rijsituatie zijn.

 

Tot slot adviseren we je bij het kiezen van velgen goed te letten op de steekmaat. Dit is eigenlijk niets anders dan de afstand tussen de afzonderlijke wielbouten. Is die afstand symmetrisch (zoals bij 4 bouten), meet je simpelweg de ruimte tussen 2 bouten. Is dat niet het geval (zoals bij 5 bouten), dan gebruik je de diameter van de cirkel die je door alle bouten kunt tekenen.