Hoe kan ik zuiniger rijden?

  • Geplaatst op

Op het gebied van zuinig rijden doen veel tips de ronde. Denk aan een constante rijsnelheid, tijdig anticiperen op ander verkeer en het uitschakelen van de motor bij korte stops. Maar wist je dat de manier waarop je jouw banden en velgen kiest en gebruikt ook grote invloed heeft op een zuinige rijstijl? Lees hieronder onze 3 belangrijkste tips.

Hou je autobanden op de juiste spanning

Voor een zuinige rijstijl is een optimale bandenspanning een eerste vereiste. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Op jaarbasis bespaar je hiermee namelijk al snel zo’n 100 euro aan brandstof. Het is dan ook zaak om je bandenspanning regelmatig te controleren en bij te stellen.

 

Bij voorkeur doe je dit elke maand, maar eens in de twee maanden is een acceptabel alternatief. Pomp de banden niet zomaar op, maar hou rekening met de optimale spanning en kijk deze desnoods na in het instructieboekje. Zorg voor een hogere bandenspanning in geval van een zware belading, zoals wanneer je op vakantie gaat of zware spullen vervoert.

 

Vervang je winterbanden voor zomerbanden

De rolweerstand van een band heeft grote invloed op je de zuinigheid tijdens het rijden. Hoe hoger de weerstand, hoe meer energie (en dus brandstof) het kost om de auto over het wegdek te verplaatsen. Tegelijkertijd betekent weerstand ook grip en dus mag de weerstand ook weer niet te laag uitvallen.

 

Een goede balans tussen een lage rolweerstand en goede grip op de weg is daarnaast afhankelijk van externe invloeden. Zo is het in de winter raadzaam om met winterbanden te rijden, omdat deze vanwege hun profiel een hogere rolweerstand hebben dan zomerbanden. Wissel deze bij ingang van de zomertijd dan wel zo snel mogelijk om voor zomerbanden om zo brandstof te besparen.

 

Kies niet altijd de grootste velgen

Natuurlijk, we weten het: op het gebied van velgen kan het jou niet groot genoeg. Een grote velg is een imposante blikvanger die de uitstraling van je auto op wonderbaarlijke wijze naar een hoger niveau kan tillen. Maar grote velgen hebben ook nadelen en daarmee doelen we niet alleen op mindere vering en meer lawaai bij het rijden.

 

Grote velgen vereisen soms bredere banden en die brengen nogal eens extra nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan meer rolweerstand, meer spoorvorming en een verhoogde kans op aquaplaning. Ga je toch voor grote velgen? Kies dan in elk geval voor lichtmetalen velgen om zo weer wat te besparen op het totale gewicht van de auto en zuiniger te rijden.