Zijn winterbanden echt nodig?

  • Geplaatst op

Inmiddels is het alweer bijna november en dat betekent dat het langzaamaan tijd wordt voor winterbanden. Althans, dit is wat veel bandenspecialisten en organisaties zoals de ANWB ons doen geloven. Maar zijn deze banden nu echt nodig en welke banden zijn in dat geval de beste keuze? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en meer.

Wel of geen winterbanden kopen?

Banden spelen een cruciale rol in zaken zoals rijcomfort en veiligheid op de weg. Dat is niet zo vreemd, want het enige contact tussen de auto en de weg speelt zich af via de banden. Hoe beter de grip en waterafvoer die deze bieden, hoe kleiner de remweg en kans op aquaplaning dan ook zijn.

Ook zomerbanden presteren tegenwoordig echter behoorlijk goed op het gebied van deze aspecten, waardoor veel mensen zich afvragen hoe groot de noodzaak van winterbanden nu écht is. Het aanschaffen van banden betekent immers wel even een investering, dus is dit het wel waard?

Het antwoord op deze vraag luidt volmondig ‘ja’! Dit heeft onder andere te maken met de rubbersamenstelling en het profiel van winterbanden, die geheel anders zijn dan die van zomerbanden. Het resultaat is een sterk verbeterde grip en wegligging op zowel natte, droge, besneeuwde als bevroren wegen. Eigenlijk mogen winterwielen dus niet ontbreken in de standaarduitrusting van een automobilist.

Winterwielen verplicht in talloze Europese landen

Zodra het kwik onder de 7 graden Celsius daalt, nemen de prestaties van zomerbanden rap af. Dit geldt zelfs voor kwalitatief hoogwaardige banden van gerenommeerde merken. Zomerbanden zijn namelijk niet berekend op winterse omstandigheden en het gladde wegdek dat hier bij hoort. Een voorzichtige rijstijl is in dat geval niet voldoende; winterbanden zijn simpelweg onmisbaar om de veiligheid van zowel bestuurder als passagiers te waarborgen.

Hoewel winterbanden in Nederland (nog) niet verplicht worden gesteld, is hier in andere landen al vele jaren sprake van. Europese landen zoals Duitsland, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjechië en Litouwen schrijven het gebruik van dit type band ten strengste voor. En in zuidelijker contreien zoals Frankrijk, Spanje en Italië zijn winterwielen verplicht wanneer dit door een verkeersbord wordt aangegeven. Het aanschaffen van deze banden is dan ook bepaald geen overbodige luxe voor Nederlanders die regelmatig met de auto naar het buitenland op vakantie gaan.

Originele winterbanden met velg kopen

Gezien de talloze voordelen is het niet verrassend dat de verkoop van winterbanden de afgelopen jaren ook in Nederland snel stijgt. Natuurlijk zijn originele wielen dan de beste keuze, want deze zijn in kwalitatief opzicht nog altijd ongeëvenaard. Uiteraard kunt u bij JD Banden & Velgen terecht voor originele winterwielen van kwaliteitsmerken als Audi, BMW en Volkswagen.

Zeer populair deze winter zijn bijvoorbeeld Audi A4 winterbanden, BMW 6 serie winterbanden en Volkswagen Golf winterbanden. Wilt u meer weten over het beste type band voor uw auto? Profiteer van het deskundige advies van onze behulpzame medewerkers. Neem direct contact op via 06-22447646 of stuur een mail naar [email protected].