Hoe houd ik mijn zomerbanden in goede conditie?

  • Geplaatst op

Inmiddels ligt de overgang naar de zomertijd alweer enige tijd achter ons en dat geldt daarmee ook voor het ideale tijdstip om uw winterbanden om te wisselen naar zomerbanden. Dat laatste heeft echter alleen meerwaarde als uw zomerbanden in goede staat verkeren. In dit artikel vertellen we hoe u uw banden in uitstekende conditie houdt voor een optimale levensduur.

Hou de bandenspanning op niveau

Een belangrijk criterium voor het behoud van een goede conditie van uw autoband is de bandenspanning. Controleer daarom geregeld – en zeker voordat u uw zomerbanden voor het nieuwe zomerseizoen in gebruik neemt - of deze op niveau is. Is dat niet het geval? Pas de bandenspanning dan direct aan naar het gewenste niveau.

 

Een goede bandenspanning vertraagt de gebruiksslijtage en zorgt hiermee voor een aanmerkelijk langere levensduur van uw zomerbanden. Zeker als u de spanning regelmatig controleert én aanpast. Alle auto’s zijn vanaf 2014 standaard uitgerust met direct TPMS. Dat betekent dat de bandenspanningssensoren standaard in de velgen zijn ingebouwd. Wel zo handig!

 

Vermijd waar mogelijk slijtage

Naast de bandenspanning zijn er meer zaken die u kunt controleren. Het is bijvoorbeeld een relatief kleine moeite om bij de controle ook meteen eventueel aanwezige slijtageplekken of afwijkingen in kaart te brengen. Plaats de auto op een vlakke ondergrond met aangetrokken handrem en draai het stuur in een hoek om een optimaal zicht te hebben op de te controleren banden.

 

De slijtage kan zich bevinden op plekken zoals het profiel (de diepte is dan duidelijk zichtbaar verminderd) of op de wang van de band. Doorrijden is in dat geval niet verstandig. U kunt slijtage waar mogelijk voorkomen door er in uw rijgedrag rekening mee te houden. Probeer het schaven langs stoepranden bijvoorbeeld te vermijden en hanteer in zijn algemeenheid een verstandige rijstijl.

 

Nieuwe zomerbanden kopen en omwisselen

Is de conditie van uw zomerbanden helaas niet meer optimaal? Dan is het sterk aan te raden om een set nieuwe banden aan te schaffen. Alleen als zomerbanden in goede conditie verkeren, geniet u van de voordelen zoals een hogere rijveiligheid en een comfortabeler rijgedrag. Hier leest u wat het beste moment is om nieuwe zomerbanden te kopen.

 

Heeft u een nieuwe set op de kop getikt, zoals deze originele set voor de Volkswagen Touran? Dan is het zaak om de banden op de juiste manier om te wisselen. Hier leest u onze tips om dit proces snel en soepel te laten verlopen.