Omwisselen naar zomerbanden; voor of achter plaatsen?

  • Geplaatst op

Over twee dagen gaat de zomertijd officieel in. Dat betekent niet alleen een uurtje minder slapen, maar (als het goed is) ook het omwisselen van uw winterbanden naar zomerbanden. Onlangs hebben wij hier al eens handige tips voor gegeven, maar één aspect is daarbij buiten beschouwing gelaten: plaatst u de banden met het beste profiel aan de voorkant of juist aan de achterkant?

Zomerbanden slijten niet gelijkmatig

Over het plaatsen van banden doen veel verhalen de ronde. Volgens de een horen de beste banden voor, volgens de ander horen ze juist achter. Eén ding is in elk geval zeker: banden slijten nu eenmaal niet gelijkmatig. Hierdoor staat u bij het omwisselen naar zomerbanden elk jaar weer voor een keuze – welk plekje onder uw auto geeft u de beste banden?

 

Voor- en tegenargumenten van experts

Verschillende overwegingen spelen hierbij een rol en hierdoor zijn zelfs de specialisten het niet altijd met elkaar eens. Enerzijds zijn de voorwielen nodig om te sturen, wat voorstanders van banden aan de voorkant gebruiken als argument om hun standpunt kracht bij te zetten. Zeker in spoedeisende situaties is een goed stuurgedrag van de auto van groot belang.

 

Anderzijds is het nóg gevaarlijker als de achterwielen hun contact met het wegdek verliezen. In geval van een slip is de auto dan veel lastiger te corrigeren. Dat komt omdat de achterkant van de wagen dan een sturende beweging maakt en in ‘overstuur’ raakt. Dit is, met name voor relatief onervaren automobilisten, een stuk moeilijker te corrigeren.

 

Wanneer de voorwielen daarentegen de grip op het wegdek tijdelijk verliezen, dan schuift de voorkant van de auto iets uit de bocht weg. Dit wordt ook wel ‘onderstuur’ genoemd. Zelfs voor beginnende automobilisten is dit vrij eenvoudig te corrigeren. Het merendeel van de experts adviseert daarom de zomerbanden met het beste profiel aan de achterkant te plaatsen.

 

Wanneer moet ik nieuwe zomerbanden kopen?

Het plaatsen van de zomerbanden met het beste profiel aan de achterkant, betekent echter nog niet dat u veilig de weg op kunt. De banden moeten namelijk wel aan een aantal minimumvereisten op het gebied van slijtage voldoen, want rijden met versleten zomerbanden levert veel gevaar op. Met name aan het profiel en de zijkant (ook wel de wang genoemd) leidt slijtage tot risico’s.

 

Het grote voordeel van zomerbanden ten opzichte van winterbanden is het profiel met in de rijlijn geplaatste lamellen, wat optimaal presteert op een droog en warm wegdek. Op het moment dat dit voordeel wegvalt door een sterk verminderde profieldiepte, heeft het omwisselen van winterbanden naar zomerbanden een stuk minder nut.

 

Zijn uw huidige zomerbanden versleten en heeft u nieuwe nodig? Dan is het altijd verstandig om voor originele wielen te kiezen. Wat bijvoorbeeld te denken van de  originele Volkswagen Caddy zomerbanden? Neem voor advies over de beste zomerbanden voor uw auto vrijblijvend contact op met JD Banden & Velgen.