Wanneer moet ik nieuwe zomerbanden kopen?

  • Geplaatst op

Elk jaar rond het ingaan van de zomertijd wisselt u uw winterbanden trouw om naar zomerbanden. U denkt daarmee uw veiligheid op de weg te vergroten en dat is ook zeker het geval. Er geldt alleen één uitzondering op deze regel: als uw zomerbanden aan vervanging toe zijn, gaat u er qua veiligheid niet op vooruit. In dit artikel vertellen we daarom wanneer het tijd is om nieuwe zomerbanden te kopen.

De invloed van het gebruik op profieldiepte

Hoe lang een zomerband meegaat in tijd of gereden kilometers laat zich lastig voorspellen. Er zijn veel factoren die invloed uitoefenen op dit proces waaronder het soort band, de bandenmaat, de auto, het wegdek, de bandenspanning en uw persoonlijke rijstijl als bestuurder. Dat de profieldiepte van uw banden na verloop van tijd verminder is een gegeven, alleen de snelheid waarmee dat gebeurt verschilt.

 

In de wetgeving is een minimale profieldiepte van 1,6 mm voorgeschreven. Dat is wat ons betreft ook echt de absolute ondergrens. In de praktijk is het raadzaam bij een profieldiepte van 2 mm al uw banden te vervangen, terwijl sommige experts voor een optimale veiligheid zelfs een diepte van minder dan 2,5 mm aanraden.

 

De invloed van veroudering en slijtage

Zelfs wanneer u uw banden helemaal niet gebruikt, zijn ze onderhevig aan veroudering. Nieuw gekochte en vervolgens jarenlang zorgvuldig opgeslagen zomerbanden verkeren dan ook niet in dezelfde conditie als toen u ze in de winkel meenam. Eenmaal in gebruik op de weg voltrekken veroudering en slijtage zich logischerwijs in een nog veel hoger tempo.

 

Overduidelijke verouderingssporen als barsten in het rubber van het loopvlak, de schouder en de hielzone (vaak inclusief typerende vervorming) zijn een duidelijk signaal dat uw zomerbanden niet meer in nieuwstaat verkeren. Ook tekenen van slijtage zoals ongelijke afvlakking (lokaal, in het midden of aan de randen) zijn een indicatie van een probleem zoals een onjuiste wieluitlijning of een suboptimale bandenspanning.

 

De invloed van beschadiging op zomerbanden

Meer nog dan geleidelijke veroudering of slijtage, vormt acute beschadiging een grote bedreiging voor de prestaties en daarmee veiligheid van uw zomerbanden. Signaleert u gaatjes in de zijwand, zichtbaar hieldraad of losgekomen of gescheurd rubber? Aarzel dan niet en ga direct naar de garage om de band te laten controleren door een specialist.

 

Als uw andere zomerbanden nog in prima conditie verkeren, is het niet nodig deze allemaal te vervangen. Wel is het vaak handig om beide banden aan de voorzijde of achterzijde samen te vervangen, omdat de bandenmaat gelijk is en het ook nog eens relatief goedkoper is. In zijn algemeenheid wordt aangeraden alle zomerbanden na circa 6 jaar te vervangen – ongeacht de profieldiepte. Geldt dit bijvoorbeeld voor de banden onder uw VW Up? Kijk dan eens hier voor een aanbieding op maat.