3 tips bij autorijden in de regen

  • Geplaatst op

Na tientallen zomerse (en soms zelfs tropische!) dagen is het dan eindelijk zover: de regen in Nederland is terug van weggeweest. Nu valt het vandaag nog wel mee met de regenval, maar de komende week belooft er menige forse zomerbui in ons land te vallen. Hou je niet van rijden op een nat wegdek? Dit zijn onze 3 beste tips voor veilig autorijden bij zware regenval:

Hanteer een veilige rijstijl

Een veilige rijstijl is de beste maatregel die je kunt nemen als je onder moeilijke weersomstandigheden moet rijden. Belangrijk is allereerst het hanteren van een aangepaste snelheid, want op een nat wegdek is de remweg groter. Ook is het belangrijk om de volgafstand met de voorligger te vergroten (minimaal 4 seconden) en je niet op te laten jagen door bumperklevers.

 

Tijdens (zware) regenval is het aan te raden om je dimlichten in te schakelen (dus niet je mistlichten). Hou daarnaast rekening met een slechter zicht door opspattend water van je eigen auto en passerende auto’s en vrachtwagens. Valt de motor uit nadat je door een hele diepe plas bent gereden? Probeer dan niet opnieuw te starten en houd de motorkap gesloten.

 

Herken en speel in op aquaplaning

Een bekend probleem bij autorijden tijdens regen is het risico op aquaplaning. Dit is het fenomeen waarbij de autobanden niet genoeg tijd hebben om overtollig water op het wegdek af te voeren, waardoor tussen het wegdek en het bandprofiel een dunne laag water ontstaat. Deze waterlaag zorgt voor een verminderde grip op het wegdek en maakt sturen en remmen moeilijk.

 

In verreweg de meeste gevallen is het ook helemaal niet verstandig om te sturen of te remmen in geval van aquaplaning. Merk je dat de auto plotseling slecht reageert en het toerental oploopt? Laat dan het gas los en druk in geen geval op de rem. Je kunt de kans op aquaplaning verkleinen door op de weg zoveel mogelijk in het spoor van je voorliggers te rijden en zo diepe plassen te vermijden.

 

Rij met de juiste zomerbanden

Tot slot is ook het gebruik van de juiste banden cruciaal voor een optimale veiligheid tijdens rijden onder natte omstandigheden. In deze tijd van het jaar rij je het best met zomerbanden en gelukkig presteren die ook uitstekend in regenachtige condities. Door de beperkte hoogte van de radiale groeven voeren zomerbanden overtollig water efficiënt af en verkleint de kans op aquaplaning.

 

Belangrijk is wel dat je rijdt op zomerbanden die niet onderhevig zijn aan te zware slijtage. Een profieldiepte van 3 mm is op een nat wegdek een minimumvereiste en dat geldt ook voor een juiste bandenspanning. Ben je nog op zoek naar goede nieuwe zomerbanden, bijvoorbeeld voor je VW Polo? Je vindt bij ons een prachtige, nieuwe en originele set!