Wat is de juiste bandenspanning voor mijn autobanden?

  • Geplaatst op

Onlangs schreven wij over de juiste profieldiepte voor je autobanden. Die is namelijk belangrijk om veilig, zuinig en comfortabel te rijden. Hetzelfde geldt echter voor de juiste bandenspanning. In dit artikel leggen we uit hoe een te lage of hoge spanning van je autobanden het rijgedrag van je auto beïnvloedt. Ook lees je hoe je de bandenspanning het beste kunt controleren en aanpassen.

Waarom is de juiste bandenspanning belangrijk?

De spanning van je autobanden heeft een grote invloed op het weggedrag van je auto. Dat geldt zowel voor zomerbanden, winterbanden en all-season banden. Een suboptimale bandenspanning zorgt ervoor dat de banden sneller slijten, de auto meer brandstof verbruikt en de rijprestaties en wegligging verminderen.

 

Maar daar blijft het niet bij. Bij een te lage of te hoge bandenspanning neemt de grip op het wegdek af, neemt de remweg juist toe en vergroot de kans op een klapband. Tot slot vermindert de controle in moeilijke rijomstandigheden zoals bij aquaplaning en slijten ook andere onderdelen in de auto (denk aan de wielophanging) sneller.

 

Welke bandenspanning is het beste voor mijn auto?

De juiste bandenspanning is dan ook van belang om veilig, prettig en zuinig te rijden. Maar welke spanning is nu optimaal? Feit is dat dit per auto en situatie verschilt. De geadviseerde bandenspanning voor jouw auto staat aangegeven in het bijgeleverde instructieboekje, op een sticker in het portier of de tankklep.

 

In bepaalde omstandigheden kan een lagere of juist hogere spanning gewenst zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rijden met zware bepakking – bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Sommige autofabrikanten geven voor deze omstandigheden een afwijkende bandenspanning op in het instructieboekje; let daar dus goed op.

 

Hoe kan ik de bandenspanning controleren?

Het controleren van de bandenspanning van je auto is een fluitje van een cent. Tegenwoordig komen veel nieuwere modellen standaard met bandenspanningssensoren. Moet je de spanning in jouw auto toch nog handmatig controleren, dan doe je dat met een pomp die je vindt bij de meeste tankstations.

 

Met dezelfde pomp kun je jouw banden direct op de juiste spanning brengen, simpelweg door de meter op de gewenste spanning in te stellen en het mondstuk aangedrukt te houden totdat de spanning is bereikt. Thuis je bandenspanning controleren is ook mogelijk; hiervoor gebruik je een goedkope drukmeter.