Zomerbanden op een nat wegdek: kan dat?

  • Geplaatst op

In vrijwel de hele maand juli was het in Nederland prachtig zomerweer. In augustus is die hittegolf vooralsnog ten einde gekomen. De mooie zomerdagen worden de laatste tijd regelmatig afgewisseld met flinke regenbuien. Dat zorgt voor een nat wegdek met alle risico’s van dien. Hoe veilig is het rijden met zomerbanden daarop? Wij geven een toelichting.

Wat maakt een nat wegdek gevaarlijk?

Uit statistieken blijkt dat in Nederland gemiddeld 185 dagen per jaar regen valt. Omgerekend regent het dus om de dag een keertje. Dat is niet alleen vervelend voor iedereen die waarde hecht aan droge kleding, maar het brengt ook gevaarlijke verkeerssituaties met zich mee. Ongeveer 1 op de 3 auto-ongelukken voltrekt zich namelijk in regenachtige omstandigheden.

 

Bij harde regenval stijgt de kans op een ongeval zelfs nog verder. Veel water op de weg verhoogt het risico op aquaplaning. De autobanden verliezen hun grip op de weg dan door de laag water die zich tussen het bandenprofiel en het wegdek bevindt. Maar is het risico hierop juist groter of kleiner bij zomerbanden in vergelijking met andere banden zoals winterbanden en all-season-banden?

 

Wat maakt zomerbanden geschikt voor een nat wegdek?

We hebben goed nieuws: zomerbanden presteren door de bank genomen uitstekend onder zowel hete als natte rijcondities. Dat is ideaal voor zomerse maanden zoals de huidige, waarin bloedhete dagen worden afgewisseld met fikse regen- en onweersbuien. De goede prestaties vinden hun oorsprong voornamelijk in het unieke profiel van zomerbanden.

 

Belangrijk kenmerk van dit profiel zijn namelijk de relatief beperkte hoogte van de radiale groeven. Hierdoor voeren zomerbanden overtollig water op het wegdek op zeer efficiënte wijze af. Ook de beperkte breedte van de groeven valt op. Hierdoor is het contactoppervlak van de banden op de weg maximaal en rij je niet alleen veiliger maar ook zuiniger.

 

Wanneer wisselen naar winterbanden?

Na verloop van tijd zullen zomerbanden – net als elke andere band – sporen van slijtage vertonen. Dit heeft echter ook een positief bijeffect: de hoogte van de radiale groeven verkleint namelijk steeds verder. Hierdoor neemt de grip van je auto op het wegdek toe – zowel in droge als natte omstandigheden.

 

Hebben zomerbanden dan ook nadelen? Jazeker, maar pas vanaf een buitentemperatuur lager dan 7 graden Celsius. Dan is het tijd om de banden om te wisselen naar winterbanden. Tot die tijd raden we aan zo lang mogelijk op je zomerbanden te blijven rijden. Is het toch tijd voor een nieuwe set? Kijk dan eens naar onze originele zomerbanden zoals die voor de VW Jetta.