Wat is aquaplaning?

  • Geplaatst op

In ons natte kikkerlandje valt regelmatig een regenbui. Dat is niet alleen zonde van je droge kleren, maar vermindert ook je veiligheid in de auto. Regenachtige weersomstandigheden bevorderen namelijk de kans op aquaplaning, een fenomeen dat de auto zijn grip op het wegdek doet verliezen. In dit artikel leggen we uit wat aquaplaning precies is en welke invloed je banden hierop hebben.

Hoe werkt aquaplaning precies?

Tijdens flinke regenbuien ontstaan er al snel plassen en watersporen op de weg. Op deze plekken op het wegdek hoopt zich vóór de autobanden soms meer water op dan het gewicht van de auto kan verplaatsen. Dan ontstaat er een potentieel gevaarlijke situatie.

 

Zeker bij een hoge snelheid hebben de banden namelijk niet genoeg tijd om al het water af te voeren. Hierdoor belandt er meer water onder de banden dan veilig is en vormt zich tussen het wegdek en het bandenrubber een dunne laag water.

 

Deze dunne laag tussen het profiel en de weg is wat de banden hun grip op het wegdek doet verliezen. Hoe minder rechtstreeks contact het rubber met het wegdek heeft, hoe minder goed de auto reageert op bestuurdersacties zoals sturen en remmen. Hierdoor veroorzaakt aquaplaning helaas veel ongelukken.

 

Welke invloed hebben banden op aquaplaning?

Duidelijk uit bovenstaande verhaal in elk geval dat drie factoren grote invloed hebben op aquaplaning: de hoeveelheid water op het wegdek, het gewicht van de auto en de snelheid van rijden. Dat geldt in mindere mate overigens ook voor de waterdiepte, waterdichtheid, voertuigaandrijving en het wegoppervlak.

 

Maar welke invloed hebben de gebruikte autobanden eigenlijk? Een zeer belangrijke rol speelt het profiel van de banden, want een hogere profieldiepte biedt meer ruimte om overtollig water af te voeren. Alleen daarom al is het belangrijk om versleten banden tijdig te verwisselen. Ook het patroon van het profiel speelt een rol, want sommige patronen voeren water effectiever af dan andere.

 

Dan is er nog de bandenmaat. Hoe groter het contactoppervlak van de band op het wegdek, hoe kleiner de kans op gripverlies door aquaplaning. In dat kader is ook de juiste bandenspanning cruciaal om de kans op aquaplaning te verkleinen. Goede bandenspanningssensoren in je auto komen dan ook goed van pas om de bandendruk te controleren.

 

Hoe kan ik aquaplaning herkennen?

Sommige van de hierboven genoemde veroorzakers van aquaplaning zijn factoren waarop je geen invloed hebt. Denk alleen al aan het wegdek of de samenstelling en diepte van het regenwater. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat aquaplaning ook jou kan overkomen, zelfs als je een auto hebt met een groot gewicht en splinternieuwe banden.

 

Maar hoe herken je aquaplaning nu? Een bekend verschijnsel is het oplopen van het toerental van de motor zodra de banden hun grip op het wegdek beginnen te verliezen. Bij spinnen van de wielen zal ook een onjuiste snelheidsweergave op het dashboard verschijnen.

 

Vindt de aquaplaning in een bocht plaats? Dan schuift de auto zijwaarts of naar van de buitenkant van de bocht, afhankelijk van de wielen die hun grip verliezen. Zodra de grip zich weer herstelt, voel je een ruk in de richting die de band eerder uitging.

 

Aquaplaning kan tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden en daarom is het belangrijk om alert te zijn op bovengenoemde signalen. Minder tot slot altijd snelheid bij veel diepe plassen op het wegdek en rijd waar mogelijk in de sporen van je voorliggers.