Waarom moet ik voor brede banden kiezen? (of juist niet)

  • Geplaatst op

Hou je van auto’s met een stoere look? Dan hou je ongetwijfeld van auto’s met brede banden. Zeker in combinatie met mooie lichtmetalen velgen steel je met zulke banden altijd de show. Maar naast het esthetische aspect zijn er ook functionele redenen om te kiezen voor brede wielen onder je auto. Hieronder zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van brede banden?

Een betere grip op de weg is een veelgehoorde wens van automobilisten. In dat kader zijn brede banden bijzonder populair. Ze bieden meer contactoppervlak op de weg dan smalle banden en presteren daarmee met name in droge en warme omstandigheden uitstekend. Zeker als de wielen ook nog eens over relatief weinig profiel beschikken en het wegcontact hiermee verder vergroten.

 

De betere grip op het wegdek door een groter contactoppervlak biedt uiteenlopende voordelen. Zo is het weggedrag van de auto in bochten uitstekend, is hij in staat sneller te accelereren en heeft hij een kortere remweg. Uit onderzoek blijkt zelfs dat auto’s met bredere banden sneller remmen onder zowel droge als natte rijomstandigheden.

 

Niet voor niets zijn het met name sportieve modellen die opvallend vaak met brede banden komen. Met name op de achteras, want daarop komt tijdens acceleratie de meeste druk en wordt dus het meeste van de banden gevraagd. Alleen al met het plaatsen van brede banden op de achteras kun jij je auto (uiteraard in combinatie met sportieve velgen) van een sportieve look voorzien.

 

Wat zijn de nadelen van brede banden?

Hebben brede banden dan alleen maar voordelen? Helaas gaat ook hier de spreuk van een bekend Nederlands voetballer op: Elk voordeel hep z’n nadeel. Het grotere contactoppervlak van de wielen met de weg is namelijk niet onder alle omstandigheden gunstig. Zo gaat de rolweerstand omhoog, waardoor je minder zuinig rijdt en zowel het milieu als je portemonnee zwaarder belast.

 

Hoewel brede banden ook op een nat wegdek resulteren in een kortere remweg, geldt daarbij wel één eis: ze moeten over voldoende profiel beschikken. Heeft de band namelijk weinig profiel of is de profieldiepte te laag, dan vergroot de kans op aquaplaning sterk. Hetzelfde geldt logischerwijs op een besneeuwd wegdek.

 

Goed om te weten is dat de bandenspanning bij brede banden door de grote omtrek noodgedwongen lager ligt. Dit resulteert in een verminderde schokdemping en daarmee een minder comfortabele rit. Tot slot maken brede banden doorgaans meer lawaai, zijn ze (net als brede velgen) doorgaans duurder in aanschaf én slijten ze sneller.

 

Conclusie: wel of niet brede banden kopen?

Samenvattend mag je concluderen dat brede banden zowel voordelen als nadelen bieden. Wil je betere wegprestaties onder droge weersomstandigheden en hou je van de stoere look? Dan zijn brede banden en velgen helemaal voor jou. Rij je het liefst zo zuinig mogelijk en hou je niet van lawaai en schokken tijdens het rijden? Dan sla je brede wielen liever over.