Maken winterbanden meer lawaai dan zomerbanden?

  • Geplaatst op

Winterbanden hebben de reputatie om veel lawaai te maken tijdens het rijden. In sommige gevallen zelfs zoveel lawaai dat het als storend kan worden ervaren door de bestuurder en passagiers. Maar wat is hier nu van waar? In dit artikel duiken we dieper in deze veronderstelling en vertellen we of het om een fabeltje of waarheid gaat.

Maken winterbanden nu meer herrie of niet?

We zullen je meteen uit je lijden verlossen: dat winterbanden meer herrie maken is een fabel. Wel een fabel die op waarheid berust overigens, want in het verleden maakten winterbanden wel degelijk meer lawaai dan zomerbanden. Dat had te maken met de noppenstructuur waar winterbanden destijds over beschikten.

 

Inmiddels is die structuur veranderd en daarmee is ook de herrie die met het rijden gepaard ging verdwenen. Uit jaarlijkse bandonderzoeken blijkt telkens weer dat winterbanden net zo stil zijn als zomerbanden. Sterker nog: in sommige gevallen zijn ze zelfs stiller. Wil je meer weten over het huidige profiel van winterbanden? Lees dan dit artikel.

 

Waarom maken banden lawaai?

Toch zijn er ook tegenwoordig nog altijd banden in omloop die meer dan gemiddeld lawaai maken tijdens het rijden. In veel gevallen betreft het banden die enigszins versleten zijn en dan specifiek te maken hebben met zogenaamde zaagtandslijtage. Dit is een vorm van onregelmatige slijtage op de band, die in dat geval ook wel een ‘gecupte’ of ‘cuppende’ band wordt genoemd.

 

Cuppende banden zijn inmiddels een bekend fenomeen. Het komt relatief vaak voor bij brede banden op niet-aangedreven wielen. Naarmate de slijtage vordert, maakt de band steeds meer een zoemend of zelfs een trillend geluid. Dit is dusdanig storend tijdens het rijden dat er niets anders opzit dan het aanschaffen van nieuwe banden.

 

Wanneer moet ik lawaaiige banden vervangen?

Maken jouw banden tijdens het rijden ook veel geluid? Dan kan het zeker geen kwaad om te controleren of er sprake is van zaagtandslijtage. Een makkelijke manier om dit uit te vinden is door je hand over de zijkant van het bandloopvlak te laten glijden. Doe dit aan de kant van de wielkuip en controleer op opstaande randen op de nokjes (dit is een symptoom van slijtage).

 

Heb jij onder je auto inderdaad gecupte banden? Dan raden wij aan om deze zo snel mogelijk te vervangen. Want niet alleen verminderen ze je rijcomfort door het lawaai dat ze maken, maar ook verlagen ze je veiligheid op de weg door een slechtere grip op het wegdek. Zoek je bijvoorbeeld nog een mooie set winterbanden en velgen voor je VW Golf? Je vind ze hier tegen de beste prijs.