Hoe kies ik de juiste zomerbanden voor mijn auto?

  • Geplaatst op

In het nog jonge lenteseizoen is de buitentemperatuur inmiddels alweer een poosje hoger dan 7 graden Celsius – flink hoger zelfs. Dat betekent dat het tijd is om je winterbanden te verwisselen naar zomerbanden. Maar hoe kies je nu de juiste set? In dit artikel geven we … criteria waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je nieuwe zomerbanden.

Remweg bij nat en droog wegdek

Zomerbanden hebben in vergelijking met winterbanden een uniek profiel. Dit biedt veel voordelen op het gebied van rijgedrag en veiligheid, waarvan een van de grootste een flink kortere remweg onder zomerse omstandigheden is.

 

Bij een rijsnelheid van 100 kilometer per uur is de remweg van zomerbanden gemiddeld maar liefst 8 meter (op een heet en droog wegdek) en 6 meter (op een warm en nat wegdek) korter dan die van winterbanden. Dat kan onder kritische omstandigheden het verschil tussen leven en dood betekenen.

 

Bovengenoemde remwegverkorting is een gemiddelde en geldt hierdoor niet voor alle zomerbanden. Elke zomerband heeft andere profieleigenschappen en daarmee een kortere of langere remweg. Zorg er daarom voor dat je een set banden kiest die onder zomerse omstandigheden – droge en hete wegen of juist warme en natte wegen – minimaal bovengemiddeld presteert.

 

Grip bij nat en droog wegdek

Een goede grip van banden op het wegdek heeft invloed op de remweg, maar ook op andere aspecten van het weggedrag van een auto. Na een zomerse plensbui neemt de kans op aquaplaning bijvoorbeeld toe – het fenomeen waarbij een dunne waterfilm tussen de band en het wegdek ervoor zorgt dat je de controle over de auto verliest. Het is dus zaak om zomerbanden te kiezen die goede prestaties leveren onder deze specifieke omstandigheden.

 

Na regen komt gelukkig zonneschijn en zeker in de lente en zomer. Maar ook op een heet en droog wegdek presteert niet elke zomerband even goed. Met name de grip in bochten is een belangrijk criterium bij het kiezen van een veilige set banden.

 

Levensduur van de zomerbanden

Los van het rijgedrag en de veiligheid, is ook de levensduur van zomerbanden een aspect waar je op moet letten bij de aanschaf. Je wilt immers dat je banden zo lang mogelijk meegaan en daarom kan het op lange duur goedkoper zijn om te investeren in een duurdere set banden. Een goedkopere set die je immers jaren eerder moet vervangen, kost je alsnog meer geld en kopzorgen.

 

Daarbij komt dat levensduur en veiligheid nauw met elkaar zijn verbonden. Na verloop van tijd slijt het profiel van zomerbanden namelijk en dat heeft invloed op het weggedrag. Hoe sneller de slijtage verloopt, hoe sneller de conditie, rijeigenschappen én veiligheid van de banden verminderen. Ook bij het kopen van zomerbanden geldt daarom: goedkoop is duurkoop.

 

Ben je voor bijvoorbeeld je Volkswagen Up! nog op zoek naar een goede set zomerbanden? Kijk dan hier.