Hoe kan ik een klapband voorkomen?

  • Geplaatst op

Heb jij wel eens een klapband gehad? Dan weet je dat dit levensgevaarlijke situaties kan opleveren. En besef je ongetwijfeld ook dat je dit niet nog een keer wilt meemaken. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een klapband drastisch te verkleinen. Zo zit je met een fijner gevoel in de auto en geniet je ook nog eens van een beter weggedrag.

Laat je banden niet te zacht worden

De eerste maatregel die je kunt nemen is het regelmatig controleren van de bandenspanning van je auto. Sinds november 2014 zijn alle nieuwe auto’s in ons land verplicht voorzien van een bandenspanningscontrolesysteem. Tijdens het rijden ontsnappen namelijk continu kleine hoeveelheden lucht uit je autobanden. Als de spanning te laag wordt, vervormt de band tijdens het rijden en stijgt de weekheid van het rubber. De kans op een klapband wordt hierdoor een stuk groter. Originele bandenspanningssensoren werken het beste om bandenspanning te detecteren.

 

Belaad je auto niet te zwaar

Hoe hoger het gewicht van een auto, hoe meer de banden te verduren hebben. Bij een té zware belading stijgt de kans op een klapband dan ook enorm. Het mechanisme werkt hetzelfde als bij een te lage bandenspanning; de afscheidingen in de band laten los waardoor er kleine uitstulpingen met lucht ontstaan. Dit leidt tot te hoge temperaturen en een band die alsmaar minder stevig wordt. Kijk daarom na wat het maximum laadgewicht van je auto is en overschrijd dit niet. Nee: ook niet als je aan het verhuizen bent of op vakantie gaat.

 

Kies voor originele wielen

Dat originele wielen de beste keuze zijn, is bij de meeste autoliefhebbers een bekend gegeven. Ze verzekeren je van het beste rijgedrag én de hoogste veiligheid op de weg. In die laatste categorie valt ook de klapband, die bij originele wielen simpelweg minder vaak voorkomt dan bij replica’s. Dat komt omdat originele wielen een grotere veiligheidsmarge hebben, een betere aansluiting en een langere levensduur. Allemaal factoren die invloed hebben op de belasting die een autoband ondergaat – en dus ook op de levensduur ervan.

 

Vervang versleten banden tijdig

Heb jij originele wielen onder je auto, is deze niet te zwaar beladen en is de bandenspanning optimaal? Dan denk jij je zaakjes waarschijnlijk aardig voor elkaar te hebben. Toch blijft er nog één mogelijke oorzaak van een klapband over en dat is de leeftijd van de banden. Ze kunnen kwalitatief immers nog zo goed zijn; aan slijtage is simpelweg elke autoband onderhevig. Vervang je banden daarom eens in de zoveel jaar en controleer elke band periodiek op slijtage of andere vormen van schade. Een periode van zes jaar geldt toch echt als de maximale gebruiksduur – en dan ben je waarschijnlijk al te laat.