Tips bij het opslaan van winterbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Bij een buitentemperatuur van meer dan 7 graden Celsius is het weer tijd voor zomerbanden onder uw auto. Maar wat moet u dan met uw winterbanden? Veilig opslaan natuurlijk! Daar bestaan meerdere opties voor. In dit artikel vertellen we hoe u uw winterbanden het beste kunt opbergen en waarom een goede opslag van groot belang is voor de levensduur van uw banden.

Ook ongebruikte banden slijten

Het is algemeen bekend dat banden slijten bij gebruik. Maar wat minder mensen weten, is dat de slijtage doorzet als de banden worden opgeborgen. Factoren zoals UV-straling, water en lucht hebben een negatieve invloed op de levensduur. Zelfs als de banden nooit zijn gebruikt, begint de slijtage al.

Een goede opslag van banden, of het nu om zomerbanden of winterbanden gaat, is daarom van groot belang. De beste manier van opslag is in een bandenstelling, want deze garandeert dat de band op verticale en stevige wijze wordt opgeborgen. Dit oefent de minst negatieve invloed uit op de conditie van een band.

Droge en koele opslag met velg

Ook is het sterk aan te raden om bij de opslag van banden de velg te laten zitten. Bij verwijdering van de velg verliest de band geleidelijk zijn natuurlijke vorm. Zeker wanneer deze opgehangen of gestapeld wordt. Ook vergroot hierdoor het risico op scheuren. Een scheurtje kan al ontstaan tijdens het verwisselen van de banden, dus het is zaak hier streng op te controleren.

Omdat elementen zoals licht, lucht en water invloed uitoefenen op de conditie van een band, is het aan te raden deze op te slaan in een koele en droge omgeving. Een garage is in dit opzicht een goede plek, mits er niet teveel olie, benzine of elektrische apparaten om de banden heen staan. Al deze zaken kunnen namelijk ten koste gaan van de hardheid van het rubber.

Banden opslaan in bandenhotel of bij dealer

Een ander nadeel van bandenopslag in uw garage is de grote hoeveelheid ruimte die dit in beslag neemt. Wanneer u te maken heeft met beperkte ruimte, is externe opslag een goed idee. Veel mensen slaan hun winterbanden bijvoorbeeld op bij de dealer, waar vaak een aparte opslagplaats aanwezig is voor bandensets inclusief velg. De dealer controleert dan direct de conditie van uw banden.

Een andere populaire optie is opslag in een zogenaamd bandenhotel. Dit is een groot magazijn dat speciaal bedoeld is voor de opslag van banden. Dit verzekert u van optimale condities op het gebied van licht, temperatuur en vochtigheid, zodat u uw banden in optimale staat terugkrijgt.

Heeft u nog een vraag over de opslag van uw winterbanden? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via 06-22447646 of [email protected].