Welke eisen worden gesteld aan een winterband?

  • Geplaatst op

In ons recente artikel over de noodzaak van winterbanden schreven we reeds over de voordelen van winterbanden ten opzichte van zomerbanden. Denk hierbij onder meer aan een sterk verbeterde grip en wegligging op zowel natte, droge, bevroren als besneeuwde wegen. Maar aan welke eisen moet een goede winterband nu precies voldoen? Het antwoord op deze vraag geven we hieronder.

De speciale wintereigenschappen van winterbanden

Voordat we dieper ingaan op de precieze specificaties van winterbanden, is het belangrijk om eerst te begrijpen in welke opzichten dit type band verschilt van zomerbanden. Allereerst is een winterband gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling met een grotere hoeveelheid lamellen in het profiel. Met name onder winterse omstandigheden zoals bij regen, sneeuw en half ontdooide moddersneeuw biedt de band hierdoor aanmerkelijk betere prestaties.

Winterbanden mogen dan ook het bekende sneeuwvloksymbool voeren, dat aangeeft dat het een band met specifieke wintereigenschappen betreft. De band moet hiervoor wel eerst slagen voor een speciale remtest op een besneeuwde weg. In tegenstelling tot een band met het sneeuwvloksymbool, onderscheidt een band met het M+S symbool zich niet door gunstige wintereigenschappen. Dit symbool, een afkorting voor modder + sneeuw, dateert nog uit de tijd van blokkenprofielen en komt veelvuldig voor op zowel zomerbanden, all season banden als winterbanden.

De minimale profieldiepte van winterbanden

Een echte winterband beschikt over een dieper profiel dan een zomerband en dat zorgt voor een verhoogde grip op gladde en ondergesneeuwde wegen. De profieldiepte van een zomerband is vaak ongeveer 8 mm, waar die van een winterband op circa 9 mm ligt. Let wel: we hebben het hier over het profiel direct na aankoop. Na verloop van tijd kan de profieldiepte door slijtage immers verminderen.

De wetgeving in Nederland schrijft voor dat autobanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm moeten hebben. Hoewel er officieel geen richtlijn is voor de diepte van het profiel van winterbanden, adviseren organisaties zoals de ANWB een minimale profieldiepte van 4 mm. In de meeste gevallen geldt dat een hoger cijfer beter is, want elke millimeter minder diepte in het profiel heeft een sterke nadelige invloed op je grip op de weg. Bij een rijsnelheid van 120 kilometer per uur op een glad wegdek met zomerbanden met een profieldiepte van 4 mm, maakt nog maar zo’n 10% van de band contact met de weg.

Hoeveel profiel hebben mijn nieuwe winterbanden? Zelf meten

Zelfs bij een lage profieldiepte zijn winterbanden nog altijd beter dan zomerbanden, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van de Oostenrijkse ÖAMTC. Zelfs bij een twee keer zo hoge profieldiepte heeft een zomerband nog altijd de helft minder grip dan een winterband. Welke autobanden je ook hebt: de profieldiepte ervan meten is altijd een goed idee voor je veiligheid.

Ook deze winter heeft JD Banden & Velgen weer een breed aanbod winterbanden met een extra dik profiel voor betere grip op de weg. Een goed voorbeeld hiervan zijn onder meer de Audi A3 winterbanden, die u verzekeren van een prettige wegligging en een kortere remweg bij slechtweer. Rijdt u een Volkswagen? Dan zijn de originele VW Golf GTE winterbanden ook een uitstekende optie. Neem voor aanvullende vragen over het profiel of de profieldikte van uw banden contact op via [email protected] of bel naar 06-22447646.