Welk invloed hebben mijn banden op brandstofverbruik?

  • Geplaatst op

Wie zijn rijcomfort en veiligheid op de weg wil vergroten, heeft belang bij goede banden onder zijn auto. Natuurlijk het liefst originele – maar dat spreekt voor zich. Maar wist jij dat goede banden ook een zeer gunstige invloed hebben op je brandstofverbruik? Dit zijn de 7 manieren waarop autobanden zowel het milieu als jouw portemonnee kunnen sparen:

Een laag gewicht

Het brandstofverbruik van een auto(band) hangt nauw samen met de rolweerstand. Dit is de verhouding tussen de aandrijfenergie en overige invloeden die het voortrollen van de auto belemmeren. Een van deze invloeden is het gewicht van de band zelf. Hoe lichter de band, hoe minder weerstand deze ervaart bij het voortbewegen over de weg en hoe minder brandstof (energie) de auto nodig heeft om vooruit te rijden.

 

Een optimale constructie

Bijna net zoveel invloed op de rolweerstand en daarmee het brandstofverbruik heeft het constructietype van een band. Moderne radiaalbanden hebben bijvoorbeeld een 20% lagere rolweerstand dan de in het verleden populaire diagonaalbanden.

 

Een goed profiel

Nog veel meer invloed heeft het loopvlakprofiel van de band – dit kan de rolweerstand met maar liefst 60% verminderen of vermeerderen. Dat zit hem enerzijds in het profielontwerp en de bijbehorende plaatsing van de blokken, maar anderzijds ook in het gebruikte materiaal. De verhouding tussen verschillende rubbersoorten en opvulstof bepaalt de invloed op de rolweerstand (meer butadieen en opvulstof is beter).

 

Een minder brede bandenmaat

Brede autobanden hebben logischerwijs een hogere aerodynamische weerstand. Elke centimeter extra bandenbreedte resulteert al snel in een weerstandsverhoging van richting de 2%. Denk dus nog eens na voordat je uit esthetische overwegingen die brede velgen en banden koopt.

 

Een hogere bandenspanning

Na lang rijden op een band, verlaagt de bandenspanning geleidelijk. Hierdoor neemt de rolweerstand toe – voor elke bar drukverlaging met maar liefst 30%. Controleer de bandenspanning daarom regelmatig of gebruik hiervoor originele bandenspanningssensoren.

 

Een keuze voor eco banden

Veel merken autobanden bieden eco-varianten aan met een lagere rolweerstand en dus hogere energiezuinigheid. Een goed voorbeeld zijn Continental Eco Contact 5 banden met velgen voor je VW Polo.

 

Een zuinige rijstijl

Zoals je ziet zijn er alleen al op het gebied van banden veel keuzes die je kunt maken om je brandstofverbruik te verminderen. Maar zelf heb je hier ook invloed op en dan met name door je rijstijl. Zuinig rijden is een vaardigheid die bestaat uit het aanleren van een aantal simpele gewoontes zoals zo vroeg mogelijk opschakelen, anticiperen op het andere verkeer en remmen op de motor. Kies daarnaast ook nog eens voor de juiste autobanden en aan het einde van het jaar zul je het zeker merken in je portemonnee: je hebt flink minder brandstof verbruikt!