Wanneer heeft mijn auto een onderhoudsbeurt nodig?

  • Geplaatst op

Je ontkomt er niet aan: eens in de zoveel tijd heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig. Kleine slijtage of onvermoede schade kan er namelijk voor zorgen dat je veiligheid op de weg geleidelijk vermindert. Ook zorgt dit op de lange duur voor ingrijpender onderhoud, waarvan de kosten alleen maar hoger uitvallen. Preventief onderhoud is daarom nodig, maar hoe herken je het juiste moment?

Het belang van preventief onderhoud

Autopech komt nooit gelegen. Om nog maar niet te spreken van een ongeluk – dat is wat je ten koste van alles wilt voorkomen. Preventief onderhoud is dé manier om de kans op pech of ongelukken te verkleinen en is een noodzakelijke investering in je eigen veiligheid en die van je passagiers. De auto één keer laten nakijken is niet genoeg; onderhoud moet je op regelmatige basis laten uitvoeren.

 

Op lange termijn zijn regelmatige onderhoudsbeurten ook kostenefficiënter. In plaats van dure reparaties door gebrekkig onderhoud, kun je kleine problemen met je auto al in een vroegtijdig stadium signaleren. Natuurlijk blijf je altijd kosten houden voor de vervanging van slijtagegevoelige onderdelen zoals remblokken en accu’s.

 

Hoe herken ik het juiste moment van onderhoud?

Tegenwoordig hebben auto’s minder vaak onderhoud nodig dan in het verleden. Daar waar een rijafstand van 5.000 kilometer voorheen de norm was voor doorsmeren en verversen van olie, is deze afstand voor sommige moderne auto’s met maar liefst 500% gestegen tot zo’n 30.000 kilometer. Toch is dit niet de enige maatstaf bij het bepalen van het juiste onderhoudsmoment.

 

Veel auto’s hebben een symbool in het dashboard dat aangeeft of de auto toe is aan een onderhoudsbeurt. Als dat lampje brandt, is het zaak je garagebezoek niet langer uit te stellen. Ook het garagekaartje en onderhoudsboekje van de auto geven je meer informatie over het optimale onderhoudsschema.

 

Daarnaast is het verstandig om tot actie over te gaan als je zelf het vermoeden hebt dat iets in je auto niet optimaal functioneert. Heb je bijvoorbeeld last van een trillend autostuur? Stel de onderhoudsbeurt dan niet langer uit – de oorzaken kunnen serieus zijn.

 

Wat is het verschil tussen een grote en kleine onderhoudsbeurt?

Bij een relatief laag aantal jaarlijkse rijkilometers is een onderhoudsbeurt van één keer per jaar al voldoende. Handig is dan om deze tegelijkertijd met de APK-keuring te laten uitvoeren. Je hebt dan de keuze tussen een kleine of grote onderhoudsbeurt.

 

Bij een kleine beurt controleert de garage op de belangrijkste zaken. Denk hierbij onder meer aan verlichting, veiligheidsgordels, airbags, verwarming en pedalen.

 

Bij een grote beurt is de controle intensiever. De garage kijkt dan uitvoeriger onder de motorkap, controleert meer vloeistoffen en vervangt eventueel ook de bougies.

 

Heb jij het vermoeden dat je banden en velgen in de volgende onderhoudsbeurt niet goed naar voren zullen komen? Dan is het zaak om nu alvast te handelen en hoge kosten voor te zijn. Profiteer van de voordelige prijzen bij JD Banden & Velgen en kies voor de kwaliteit van originele wielen. Ideaal voor bijvoorbeeld je BMW 5-Serie.