Velgen poedercoaten: hoe werkt dat?

  • Geplaatst op

Iedere autobezitter zal het herkennen: velgen die na verloop van tijd dof worden, lichte beschadigingen hebben of waarvan de kleur simpelweg gaat vervelen. De oplossing is simpel: poedercoaten! Maar wanneer laat jij je velgen poedercoaten en hoe gaat dat precies in zijn werk? Hieronder lees je meer.

Waarom mijn velgen poedercoaten?

De belangrijkste reden voor veel mensen om hun velgen te poedercoaten hebben we al genoemd: dat is de uitstraling ervan. Met name bij stoeprandschade of flinke roestvorming kan het geen kwaad om de auto naar de garage te brengen. Je kunt ze daar bovendien laten coaten in elke gewenste RAL-kleur en je wielen daarmee een compleet nieuw uiterlijk geven.

 

 

Een ander voordeel van poedercoaten is de effectieve bescherming. De coating is krasvast, stootvast en biedt een dikke beschermingslaag. Hierdoor beschadigen de onderliggende velgen minder snel. Een poedercoating is tot slot beduidend goedkoper dan spuitwerk en minimaliseert de kans op oxidatie van aluminium velgen. Ook wordt het schoonmaken van de velgen makkelijker: vuiligheid en remstof hechten nauwelijks.

 

Hoe werkt het poedercoaten van velgen?

Het poedercoaten van velgen is een vak apart dat je hierdoor het beste kunt laten uitvoeren door een specialist. De eerste stap in de garage is het chemisch verwijderen van oude laglagen en grondverf. Hierna wordt de velg bestraald met een straalmiddel voor een betere hechting van de coating. Die bestaat onder andere uit een dikke laag epoxy.

 

De nieuwe epoxylaag geeft de velg een strak en glad uiterlijk. Deze nieuwe looks worden nog verder verfraaid door het aanbrengen van de door jou gekozen RAL-kleur. De laatste stap is het poederen van de velgen: dit resulteert in een matte of juist glanzende uitstraling en beschermt je velgen tegen krassen en schadelijke weersinvloeden.

 

Is poedercoaten altijd de beste optie?

Je kunt je velgen niet alleen laten poedercoaten, maar kunt natuurlijk ook kiezen voor spuitwerk. Die laatste optie is voornamelijk aan te raden als je veel haast hebt (het aanbrengen van een poedercoating is meer werk) of als je een maximaal glanseffect wilt creëren (spuitwerk geeft iets meer glans).

 

Er is echter een belangrijke reden waarom je (zeker in deze periode van het jaar) voor een poedercoating wilt kiezen: deze beschermt je velgen veel effectiever dan spuitwerk. De coating is namelijk immuun voor zaken als pekel en velgenreinigers, terwijl spuitwerk dat niet is.

 

Zijn je velgen niet alleen oppervlakkig beschadigd, maar hebben ze echt hun beste tijd gehad? Dan is het poedercoaten ervan eigenlijk zonde van de investering. Liever kies je dan voor een compleet nieuwe set originele velgen, zoals deze fraaie Volkswagen Passat velgen.