Kan ik winterbanden en zomerbanden combineren?

  • Geplaatst op

Inmiddels zijn we alweer in de meivakantie aanbeland en is het warm genoeg om in T-shirt buiten te lopen. Als het goed is betekent dit dat u de winterbanden onder uw auto reeds vervangen heeft voor zomerbanden. Overweegt u deze twee bandentypes vanuit het oogpunt van kostenbesparing te combineren? Hieronder leggen wij uit waarom dat geen goed idee is.

Andere banden op de aangedreven wielen

Soms denken bestuurders slim te zijn bij ingang van de zomertijd. Ze plaatsen keurig zomerbanden voor de aangedreven wielen en laten de winterbanden op de twee andere wielen zitten. Dat scheelt immers de helft in aanschafkosten voor zomerbanden – een verschil van al snel honderden euro’s. Wat zij zich niet beseffen, is dat deze combinatie van banden extra gevaarlijk kan zijn.

 

Winterbanden hebben namelijk compleet andere eigenschappen dan zomerbanden. Op een koud, glad of nat wegdek in de winter moeten banden zich logischerwijs anders gedragen voor een optimale grip dan op een warm, stroef en droog wegdek in de zomer. Deze tegengestelde eigenschappen kunnen elkaar in combinatie niet aanvullen, maar juist tegenwerken.

 

Wat we daarmee bedoelen? Onder gemiddelde omstandigheden in Nederland – het wegdek is droog maar niet overdreven warm – ligt het voor de hand om winterbanden te gebruiken op de wielen die aangedreven worden op de motor. Deze wielen hebben immers de meeste grip nodig op het wegdek. Er is alleen één probleem: onvoorziene situaties én de veiligheidselektronica van de auto zijn hierbij niet ingecalculeerd.

 

Combineren van banden levert gevaarlijke situaties op

Laten we bovenstaande illustreren met een voorbeeld. Een voorwielaangedreven auto heeft doorgaans een onderstuurd karakter. Bij verlies van grip in een bocht wil de auto rechtdoor en moet u als bestuurder voorzichtig het gas loslaten om toch goed door de bocht te komen. Dit stuurgedrag is waar de veiligheidselektronica in de auto op zijn afgesteld.

 

Maar wat gebeurt er als u op de aangedreven wielen winterbanden heeft en op de andere zomerbanden? Dan werkt het loslaten van het gas bij het verlies van grip juist averechts. Zeker als er ook nog eens sprake is van een zomerbuitje. De achterwielen glijden dan makkelijker weg, omdat zomerbanden nu eenmaal minder grip hebben op een nat wegdek.

 

Het combineren van zomerbanden en winterbanden is dan ook geen goed idee – het kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Geef daarom liever wat extra uit aan een complete set banden en investeer daarmee in een goede veiligheid van uzelf en uw passagiers. Nog op zoek naar een goede set zomerbanden voor VW Tiguan? Kijk dan hier.