Hoe rijd ik veilig door een bocht?

  • Geplaatst op

Het verkeerd nemen van een bocht kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Maar niet alleen je rijgedrag heeft invloed op je veiligheid in bochten; dat geldt ook voor je autobanden. In dit artikel leggen we uit waarom veilig door een bocht rijden een combinatie is van goed rijgedrag en goede banden.

Hoe kan ik het beste een bocht nemen?

Laten we beginnen bij je rijgedrag. Zodra je een bocht inrijdt, is het belangrijk om zo ver mogelijk vooruit te kijken. Tegelijkertijd matig je de rijsnelheid, omdat je weet dat je auto in een bocht minder grip op de weg heeft.

 

Een lange bocht is op deze manier doorgaans makkelijk te nemen. Al lastiger wordt het bij een haakse bocht, omdat je daar slechts een beperkte afstand vooruit kunt kijken naar wat je verderop te wachten staat. Gedisciplineerd en constant kijkgedrag is daarom zeer belangrijk.

 

Dat geldt al helemaal voor een scherpe bocht, waar onderschatting vaak op de loer ligt. Zeker bij een hoge rijsnelheid verlies je sneller de controle over de auto en kun je niet goed zien wat er verderop gebeurt.

 

Positioneer je auto bij scherpe bochten daarom altijd zoveel mogelijk aan de zijkant van de rijbaan – bijvoorbeeld aan de linkerkant als je een bocht naar rechts wilt nemen. Hierdoor kun je de bocht ‘rechter’ nemen, heb je net even wat meer overzicht en ben je beter voorbereid op mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties.

 

Waarom hebben banden grote invloed op grip in bochten?

Goed, nu we de belangrijkste lessen uit je vroegere autotheorieboek weer hebben opgerakeld, is het tijd om te kijken naar de invloed van de banden. Bij het nemen van bochten genereren autobanden namelijk zogeheten laterale krachten. Deze heffen de centrifugale krachten op die de auto in de bocht naar buiten drukken en zorgen hierdoor voor zoveel mogelijk behoud van grip op het wegdek.

 

Het bovengenoemde fenomeen staat ook wel bekend als de spoorkracht van banden. Er zijn meerdere factoren die deze spoorkracht beïnvloeden, zoals de rijsnelheid, het gewicht van de auto, de weersomstandigheden en de breedte, maat en spanning van de banden. Het is daarom belangrijk om banden te kiezen die voor jouw auto en situatie een maximale spoorkracht kunnen leveren.

 

Welke banden zijn het veiligst in bochten?

Banden met een goede spoorkracht hebben vaak een relatief lage profieldiepte en een goed hechtend loopvlakprofiel. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de band snel reageert op acties van bestuurders en ook in scherpe bochten en bij een hoge rijsnelheid een vrij goede grip op het wegdek behoudt.

 

Natuurlijk is het belangrijk om te beseffen dat een band met een optimale spoorkracht niet in elke situatie ook de beste keuze is. Zo zal een band met een lagere profieldiepte minder presteren bij aquaplaning en eerder vervangen moeten worden door slijtage. Kies daarom altijd voor kwalitatief hoogwaardige banden en velgen met een goede balans zoals deze set voor de VW Passat.