Hoe blijf ik een besneeuwde weg de baas?

  • Geplaatst op

Nu we ons alweer in medio februari bevinden, neemt de kans op sneeuwval met elke dag die verstrijkt zienderogen af. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat ons land aan het eind van deze maand nog hevige sneeuwval kent. Het is daarom zaak om met uw auto goed beslagen ten ijs (of ijzel!) te komen. Hieronder leest u 6 tips om in de komende weken een besneeuwde weg de baas te blijven.

Maak gebruik van winterbanden

Zijn winterbanden in de winter echt nodig? Ja, dat zijn ze echt. Althans, als u waarde hecht aan de veiligheid van uzelf en andere inzittenden. Onderzoek toont aan dat winterbanden onder winterse omstandigheden (denk aan een nat of besneeuwd wegdek) een aanzienlijk betere grip hebben op het wegdek en hierdoor ook een flink kortere remweg. Dat kan in bepaalde situaties net het verschil maken.

 

Maak gebruik van sneeuwkettingen

Het gebruik van winterbanden in het winterseizoen is een goede basismaatregel, maar in sommige omstandigheden is grof geschut vereist. We hebben het hier natuurlijk over sneeuwkettingen, die bij hevige sneeuwval of bij rijden in de bergen een absolute must zijn om veilig de weg op te gaan. Aan welke eisen deze kettingen precies moeten voldoen, leest u hier.

 

Hou rekening met de maximumsnelheid

Uw auto kan uitgerust zijn met de beste originele winterbanden en set hagelnieuwe sneeuwkettingen – het zal gevaarlijk rijgedrag in geen geval compenseren. Hoe hoger uw rijsnelheid, hoe langer de remweg én hoe groter het slipgevaar op een besneeuwd wegdek is. Blijf daarom altijd binnen de maximumsnelheid en neem gedurende tijden van sneeuwval extra voorzichtigheid in acht.

 

Oefen op open terrein

Oefening baart kunst en dat geldt ook voor rijden op een besneeuwde weg. Zeker als u voor het eerst met de (huur)auto op vakantie gaat naar een besneeuwd gebied, kan het geen kwaad hier eerst eens mee te oefenen. Kies bij aankomst bijvoorbeeld een ondergesneeuwde parkeerplaats met veel open ruimte om het in de vingers te krijgen. Bonustip: volg voor vertrek een slipcursus!

 

Pauzeer onderweg vaker dan normaal

Zelfs voor ervaren wintersporters geldt dat rijden in de sneeuw extra concentratie vergt. De constante noodzaak tot oplettendheid door de verminderde grip op het wegdek kan na verloop van tijd leiden tot vermoeidheid. Omdat moe achter het stuur zitten de kans op ongelukken vergroot, is het zeker bij lange ritten van belang om tijdens sneeuwval onderweg extra vaak te pauzeren.

 

Neem de juiste accessoires mee

Bij hevige sneeuwval de weg op gaan vraagt om het meenemen van een aantal praktische accessoires. Denk aan een zaklamp voor het verwisselen van sneeuwkettingen (in vaak donkere omstandigheden) of aan een reservewiel voor als het noodlot toeslaat. Kies voor maximale veiligheid op de weg dan natuurlijk wel voor originele banden en velgen, zoals bijvoorbeeld voor een Volkswagen Scirocco.