Aan welke eisen moeten sneeuwkettingen voldoen?

  • Geplaatst op

Vorige week hebben wij al eens 5 praktische tips gegeven voor het gebruik van sneeuwkettingen. Maar voordat u ze überhaupt in gebruik neemt, is het belangrijk om eerst de juiste te kiezen op basis van uw auto en specifieke wensen. In dat kader zijn er twee belangrijke criteria: het materiaal en de maat van de sneeuwkettingen. Hieronder gaan we op beide aspecten nader in.

Van welk materiaal moeten mijn sneeuwkettingen zijn gemaakt?

De ANWB laat inmiddels al jarenlang geen misverstand bestaan over het optimale materiaal voor sneeuwkettingen. De organisatie raadt het gebruik van kunststof kettingen in principe af en beveelt in plaats daarvan stalen varianten aan. Dat heeft enerzijds te maken met de minder snelle slijtage en anderzijds met de aanzienlijk eenvoudigere montage.

 

Het belang van beide aspecten dient niet onderschat te worden. In de ijzige kou van de buitenlandse bergen bent u blij met elke minuut tijdswinst als u sneeuwkettingen aan het monteren bent op een slecht verlichte weg. En ook de levensduur is niet onbelangrijk, omdat u de kettingen logischerwijs niet al na enkele jaren wilt hoeven vervangen.

 

De keuze voor stalen sneeuwkettingen is er niet alleen een voor comfort en kostenbesparing, maar ook een voor uw eigen veiligheid. Dit type ketting blijkt in testen namelijk simpelweg het beste te scoren. De grootste concurrent zijn nog altijd originele winterbanden van goede kwaliteit. Maar ook als u daar reeds de beschikking over heeft, moet u bij kettingplicht alsnog sneeuwkettingen monteren.

 

Welke maat moeten mijn sneeuwkettingen hebben?

Als u op wintersport gaat en voor het eerst sneeuwkettingen aanschaft, is het zeer belangrijk om de juiste maat te kiezen. Die maat is logischerwijs gebaseerd op de bandenmaat van uw auto en daardoor vrij eenvoudig te achterhalen. Aan de zijkant van elke autoband staat de maat namelijk duidelijk aangegeven in de vorm van diverse letters en getallen.

 

Dit resulteert in een code die aanvankelijk nog even lastig te ontcijferen lijkt, bijvoorbeeld: 165/65 R 15 91H TL. Het principe is echter heel simpel. Het vetgedrukte cijfer vertegenwoordigt de maat van de velgen in inches ofwel de velgdiameter. Het getal 165 staat voor de breedte van de autoband in millimeters en het daaropvolgende getal 65 symboliseert de hoogte-breedteverhouding in procenten.

 

Hou er rekening mee dat bepaalde auto’s speciale sneeuwkettingen vereisen. Controleer daarom voor de zekerheid altijd het instructieboekje van uw auto of informeer hiernaar bij een specialist. Gaat u dit jaar geen sneeuwkettingen meer aanschaffen? Zorg dan ten minste voor het gebruik van kwalitatief goede en originele winterbanden, zoals bijvoorbeeld die voor de Audi A2.