Autovakantie naar een warm land? 5 tips

  • Geplaatst op

We herinneren het ons allemaal nog als de dag van gisteren: de zomervakanties met onze ouders waarin we lange dagen op de weg zaten in een auto als een oven. Tegenwoordig is dat anders, want de meeste moderne auto’s beschikken over airconditioning. Toch zijn er nog altijd diverse zaken waar je rekening mee moet houden als je op autovakantie gaat naar een warm land:

Controleer de airconditioning

Vrijwel iedereen die jaarlijks op autovakantie gaat, is het erover eens: airconditioning is dé uitvinding van de vorige eeuw (oké, we overdrijven een klein beetje). Toch is het niet vanzelfsprekend dat de airco in je auto altijd goed functioneert. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid koudemiddel en eventuele lekkage.

 

Controleer daarom voor je volgende zomervakantie goed of het koudemiddel in je airco op peil is. Elk jaar opnieuw gaat er namelijk een beetje verloren. Is het peil aan de lage kant? In de autogarage kun je terecht om je airconditioning te laten bijvullen. Geniet vervolgens van een koele auto onderweg, maar overdrijf het gebruik van de airco niet: het kost je namelijk best veel benzine!

 

Andere vloeistoffen

Niet alleen het koudemiddel van je airco is van belang, dat geldt ook voor andere vloeistoffen. Je wilt bijvoorbeeld niet op zomervakantie naar een warm land zonder dat je eerst je koelvloeistof, remolie en ruitenvloeistof hebt nagekeken. In de snikhete bergen van Italië wordt je motor eerder oververhit en het bergachtige landschap vergt bovendien meer dan gemiddeld van je remmen.

 

Bescherm jezelf tegen de zon

Naast airco is er een maatregel die bestuurders al sinds jaar en dag gebruiken in hun zoektocht naar verkoeling van de brandende zon: zonnewering. Dit kan door het plaatsen van een zonneband, het gebruik van geblindeerde ramen of het ouderwets ophangen van doeken voor de autoruiten. Welke maatregel je ook neemt, bescherm jezelf onderweg tegen de brandende zon op de autoweg.

 

Rij met zomerbanden

Op het gloeiend hete wegdek in een zuidelijk land kunnen de temperaturen onder invloed van de zon soms flink oplopen. Het wegdek is dan kurkdroog en dat stelt speciale eisen aan je banden. Het profiel van zomerbanden is speciaal ontwikkeld voor een optimale grip op een droog wegdek. Rij daarom op vakantie alleen met zomerbanden en controleer vooraf of deze niet versleten zijn.

 

Overige zaken

Natuurlijk zijn er nog vele andere zaken waar je aan moet denken als je op autovakantie naar een warm land gaat. Zorg dat je altijd op het ergste voorbereid bent: in je auto moeten zaken als een brandblusser, sleepkabel, gevarendriehoek en reservewiel standaard aanwezig zijn. Neem daarnaast 12V-omvormers mee voor het gebruik van bijvoorbeeld een koelbox en koelfan. Wel zo prettig!