Zo bepaalt u de maat van uw zomerbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Zomerbanden zijn iets groter dan winterbanden. Althans, dit is in de meeste gevallen zo. Bent u benieuwd of dit ook voor u geldt? U kunt het zelf eenvoudig controleren, want elke autoband bevat standaard informatie over de bandenmaat. Deze is echter verwerkt in een code, die soms lastig te begrijpen is. In dit artikel leggen we daarom uit hoe u de code eenvoudig kunt lezen.

Breedte en hoogte van uw band

In principe zijn er zes aspecten van belang bij het bepalen van de bandenmaat. Dat zijn onder meer de breedte, de hoogte, het type, de maat van de velg, het draagvermogen en de snelheidsindex. Zowel de breedte als de hoogte van een autoband worden weergegeven in millimeters. Hieronder geven we een voorbeeld.

Stel: bij een autoband ziet u een bandenmaat van 225/45/R17 90V. Het getal 225 betekent dat de band 225 mm breed is. Het tweede getal, in dit geval 45, zegt hoeveel procent van de breedte de hoogte van de band vertegenwoordigt. In dit voorbeeld is de hoogte van de band dus 45% van de breedte. Een eenvoudige rekensom (225 keer 0,45) laat zien dat de hoogte dus 101,25 mm bedraagt.

Type zomerband en de velgmaat

Na de hoogte en de breedte, volgt in de codering van een bandenmaat het bandtype. Hier zult u in vrijwel alle situaties de letter R aantreffen. Dit betekent dat u van doen heeft met een radiale autoband, waarbij de koordlagen tijdens het productieproces loodrecht op de draairichting zijn aangebracht. Dit resulteert in een optimaal contact met het wegdek en verdient daarom de voorkeur boven een diagonaalband.

Direct na het bandtype volgt de velgmaat. Deze maat is van belang, omdat de band logischerwijs strak om de velg moet zitten voor een optimaal rijgedrag. Dit is een van de redenen dat een set originele wielen vaak de beste keuze is. De velgmaat wordt uitgedrukt in inches en in het eerder genoemde voorbeeld gaat het dus om een velgmaat van 17 inch (omgerekend 43,18 centimeter).

Draagvermogen en snelheidsindex van autoband

Minstens zo belangrijk als de velgmaat, is het om het draagvermogen van een autoband te weten. Deze wordt in een code weergegeven, waarbij het gecodeerde getal een bepaald draagvermogen in kilo’s vertegenwoordigt. Online zijn hiervan heel gemakkelijk tabellen te vinden. Het getal 90 betekent in dit geval dat de band een gewicht van 600 KG kan dragen.

Inmiddels zijn we aangekomen bij het laatste onderdeel van de bandenmaat codering en dat is de letter V. Deze is van toepassing op de snelheidsindex, die prijsgeeft wat de maximumsnelheid is waarbij de band een veilig rijgedrag vertoont. V staat voor 240 kilometer per uur, wat voor de meeste automobilisten ruim voldoende marge biedt.

Bent u nog op zoek naar mooie originele velgen voor de zomer? Het aflezen van de juiste bandenmaat zal in elk geval geen probleem meer vormen. Bekijk bijvoorbeeld eens onze BMW X5 velgen. Bel voor meer informatie naar 06-22447646 of stuur ons een mailtje via [email protected].