Winterbanden in Oostenrijk: wanneer verplicht?

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Inmiddels is het alweer bijna december en dat betekent dat veel mensen binnenkort op vakantie gaan. Met name een wintersportvakantie in Oostenrijk is onder Nederlanders zeer populair. Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden daar bij winterse omstandigheden echter verplicht. In dit artikel vertellen we alles wat u hierover moet weten.

Winterbanden in Oostenrijk: verplicht bij winterse omstandigheden en op bergwegen

Onder winterse omstandigheden verstaat de Oostenrijkse overheid weersomstandigheden zoals ijs, sneeuw of sneeuwmodder. Winterbanden zijn in dat geval verplicht voor zowel personenauto’s, campers en lichte bedrijfsvoertuigen. Hieronder vallen ook bussen met maximaal 8 zitplaatsen of voertuigen met een totaalgewicht tot 3500 kilogram.

Buiten de periode van 1 november tot 15 april kan het gebruik van winterbanden ook op bergwegen verplicht worden gesteld. Het risico op een mogelijk ongeluk is hierin leidend. Een eventuele verplichting wordt door middel van verkeersborden aangegeven. De eisen die aan een winterband worden gesteld zijn onder meer het M+S logo en een minimale profieldiepte van 4 millimeter.
 

Sneeuwkettingen verplicht bij vierseizoenenbanden

Heeft u geen winterbanden maar vierseizoenenbanden onder uw auto? Dan is het verplicht sneeuwkettingen te gebruiken. In veel gevallen wordt dit ook aangegeven met een verkeersbord. Aan het gebruik van sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk wel strenge regels verbonden en het is van belang deze in acht te nemen.

De belangrijkste regel is dat sneeuwkettingen alleen mogen worden gebruikt als er sneeuw of ijs op de weg ligt om beschadiging van het wegdek te voorkomen. De kettingen moeten op de voorgeschreven wijze op de aangedreven wielen worden bevestigd en een rijsnelheid van 50 kilometer per uur geldt als het absolute maximum.
 

Geen winterbanden in Oostenrijk: wat is de boete?

Wie zich niet houdt aan een van bovenstaande regels, riskeert een flinke geldboete. Deze kan oplopen van € 35 tot maar liefst € 5000. Het rijden zonder winterbanden tijdens de winter in Oostenrijk brengt daarnaast nog andere risico’s met zich mee, want in geval van een ongeluk wordt u als bestuurder automatisch in staat van beschuldiging gesteld. Ook wordt uw schadeclaim bij een verzekeraar ongeldig verklaard en kan uw auto zelfs in beslag worden genomen.

Wanneer u binnenkort op vakantie gaat naar Oostenrijk, is het dus verstandig voor de zekerheid altijd met winterbanden te rijden. Bij JD Banden & Velgen heeft u de keuze uit kwalitatief hoogwaardige exemplaren tegen een zeer concurrerende prijs. Kies bijvoorbeeld voor de Audi A5 winterbanden of de BMW X1 winterbanden. Bel voor meer informatie naar 06-22447646 of mail ons op [email protected].