Wat zijn runflat banden?

  • Geplaatst op

Het is de nachtmerrie van elke automobilist: een lekke band. Zeker een klapband kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Maar ook een gewone lekke band is vervelend genoeg en zorgt ervoor dat je jouw reis niet veilig kunt vervolgen. Gelukkig is er een oplossing in de vorm van zogenaamde runflat banden. Hieronder vertellen we alles wat je over dit type band moet weten.

Hoe zit een runflat band in elkaar?

Een runflat band is een band met speciale verstevigingen in de zijkant. Hierdoor kun je er zelfs als de band lek is en geen lucht meer bevat nog zo’n 80 kilometer op doorrijden bij een rijsnelheid van 80 kilometer per uur. Kortom: met een lekke band kun je nog een klein uurtje doorrijden en heb je alle tijd om nog naar huis of de dichtstbijzijnde garage in de buurt te rijden.

 

Voor het gebruik van runflat banden heb je goede bandenspanningssensoren nodig. Door de versterkte zijkant van de band heb je het namelijk niet altijd door als hij tijdens het rijden lek raakt. Een modern Tyre Pressure Control System (TPMS) waarschuwt je op het display in de auto en zorgt er zo voor dat je weet wat er aan de hand is.

 

 

Wat zijn voordelen van runflat banden?

Runflat banden bieden grote voordelen ten opzichte van reguliere banden. Zo behoud je bij een lekke band de controle over je auto, terwijl een normale lekke band veel sneller leidt tot controleverlies en onveilige situaties.

 

Ook kun je maar liefst 80 kilometer doorrijden, wat je meer dan genoeg tijd biedt om een auto- of bandenbedrijf in de buurt te vinden. Voorbij zijn de tijden dat je langs een drukke snelweg uren moet wachten op de hulpdiensten of in de kou zelf je band moet verwisselen.

 

Bijkomend voordeel is dat het meenemen van een reserveband dankzij runflat banden overbodig is. Bij veel auto’s is deze reserveband standaard al niet meer aanwezig. Dit bespaart je veel bagageruimte in je auto en zorgt ervoor dat je meer spullen kunt meenemen.

 

Runflat banden: slimme keuze of niet?

Natuurlijk heeft het gebruik van runflat banden niet alleen maar voordelen. Je hebt een moderne auto met goede bandenspanningssensoren en de juiste mate van vering nodig. Ook ben je beperkt in het vervangen van je banden: een nieuwe runflat band moet over exact dezelfde maten en snelheidsspecificaties beschikken.

 

Ben je echter de gelukkige eigenaar van een geschikte auto? Dan bieden runflat banden jou veel voordelen en is de aanschaf ervan zeker het overwegen waard.

 

Bij JD Banden & Velgen zijn de opties op het gebied van runflat banden voor in de zomer en winter eindeloos. Snel nog een goede winterset aanschaffen? Neem dan vrijblijvend contact op via 0547-745283 of mail naar [email protected].