In mei op vakantie: welke banden heb ik nodig?

  • Geplaatst op

Mei is voor veel Nederlanders een populaire vakantiemaand. Geldt dit ook voor u en vertrekt u met de auto? Dan is de kans statistisch gezien groot dat uw trip u voert naar bestemmingen zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In dit artikel vertellen wij welke banden u in dat geval nodig heeft en waar u zoal rekening mee moet houden.

Welke banden in welke landen?

Mei kan een verwarrende maand zijn voor bestuurders die op vakantie gaan en zich afvragen welke banden ze moeten plaatsen onder hun auto. Daar waar de zon in ons eigen land alweer zijn warme stralen schijnt, kan het in het buitenland – afhankelijk van uw precieze vakantiebestemming – nog flink sneeuwen. Dus welke banden kiest u dan?

 

Algemeen bekend is dat landen als Luxemburg en Duitsland winterbanden (of op zijn minst all season banden) verplicht stellen bij rijden in winterse weersomstandigheden. Ook landen zoals Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Slowakije, Kroatië en Zweden stellen winterbanden verplicht van (bij benadering) de periode tussen november tot en met maart.

 

Heeft u al omgewisseld naar zomerbanden?

In eerste instantie lijkt het dan ook voor de hand te liggen om zomerbanden te gebruiken. Maart is inmiddels alweer passé en in eigen land wordt aanbevolen om winterbanden om te wisselen voor zomerbanden vanaf de wisseling naar zomertijd. Maar wat als u dit nog niet heeft gedaan? Dat verandert de situatie.

 

Wellicht bent u nog niet toegekomen aan omwisselen of beschikt u nog niet over een goede set voor uw Volkswagen Scirroco. Winterbanden zijn in de meeste buitenlandse gebieden niet meer zijn en de voorkeur gaat dus uit naar zomerbanden. Maar áls u nog winterbanden onder uw auto heeft, dan is dat gezien de weersomstandigheden ook niet heel bezwaarlijk.

 

In sommige gebieden zijn winterbanden nog verplicht

In specifieke regio’s in het buitenland is het zelfs een voordeel als u nog met winterbanden rijdt. Denk bijvoorbeeld aan Oostenrijk, waar het gebruik van winterbanden op bepaalde bergwegen ook in mei verplicht wordt gesteld. Vaak zijn er in dat geval verkeersborden langs de weg geplaatst waarop dit duidelijk wordt aangegeven.

 

Ook rijden op vierseizoenenbanden mag bij uitzondering, maar dan moet u wel sneeuwkettingen gebruiken. Andere landen die winterbanden op lokaal niveau verplicht stellen zijn Finland (het gebied rondom de poolcirkel) en Italië (in Zuid-Tirol zijn winterbanden hier zelfs het hele jaar door verplicht!).