Hoe kan ik veilig autorijden in de zomer?

  • Geplaatst op

Eén blik naar buiten is voldoende om het te weten: het is zomer in Nederland! Het is het ideale seizoen voor het plannen van gezellige uitjes met het hele gezin. Die onderneem je natuurlijk in de auto, want die brengt je het snelst van A naar B. Maar hoe veilig is autorijden in de zomerperiode eigenlijk? Wij geven je een aantal tips om de veiligheid van jezelf én je bijrijders te vergroten:

Pas je rijgedrag aan op zomerse omstandigheden

De intrede van de zomer betekent een dominante aanwezigheid van de zon. Die wordt door strandgangers met open armen verwelkomd, maar door bestuurders af en toe hartgrondig vervloekt. Met name in de ochtend- en avonduren kan een laaghangende zomerzon namelijk voor verblinding en gevaarlijke rijsituaties zorgen. Het is dan ook zaak om je rijgedrag hierop aan te passen.

 

Een eerste stap in dit kader is het verminderen van je rijsnelheid. Al tijdens je rijopleiding leer je dat snelheidsmatiging noodzakelijk is bij omstandigheden met slecht zicht (denk bijvoorbeeld aan mist). Waarom zou verblinding door de zon hier een uitzondering op vormen? Verminder je snelheid en verschaf jezelf zo extra tijd om te anticiperen op verkeerssituaties.

 

Anticipeer op verblinding door de zon

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt treffen om de overlast van de zomerzon tijdens het rijden zoveel mogelijk te beperken. Een goede zonnebril is simpel maar effectief; zeker als deze over gepolariseerd glas beschikt. Ook over je schouders kijken in plaats van de autospiegels te gebruiken (die vaak oplichten door de zon) is een manier om je rijveiligheid te vergroten.

 

Een minder bekende truc die zeer goed werkt, is het extra goed schoonhouden van je autoruiten. Zelfs de meest kleine krasjes en vuiltjes kunnen binnenvallend zonlicht vele malen versterken. Het goed schoonhouden van je ruiten verkleint dan ook de kans dat fel zonlicht je plotseling verblindt. Gebruik daarom regelmatig de ruitenwissers aan zowel de voor- als achterzijde van je auto.

 

Maak gebruik van zomerbanden

Een laatste advies dat we je willen geven gaat – hoe kan het ook anders – over zomerbanden. Als trouwe lezer van onze blog weet je inmiddels dat zomerbanden een enorm verschil maken voor je rijveiligheid in zomerse omstandigheden. Een kleine geheugenopfrisser: bij een rijsnelheid van 100 kilometer per uur komt een auto met zomerbanden op een droog wegdek maar liefst 8 meter eerder tot stilstand dan een wagen met winterbanden.

 

Bovenstaand voorbeeld kan op de weg letterlijk het verschil betekenen tussen leven of dood. Twijfel daarom niet en investeer in datgene wat de grootste invloed heeft op je rijveiligheid: de grip van de auto op het wegdek. Zoek je bijvoorbeeld nog originele zomerbanden voor je VW Jetta? Profiteer dan van de voordelige prijzen bij JD Banden & Velgen en ga met je gezin veilig de weg op.