Waarom zomerbanden kiezen?

Het nieuwe jaar is inmiddels van start gegaan en we zijn onze zomervakantie alweer voorzichtig aan het plannen. Dat wordt dan ook tijd, want over enkele maanden dient de lente zich alweer aan en veranderen de weersomstandigheden flink. Dat heeft ook gevolgen voor het rijgedrag van onze auto en de banden die we het best kunnen gebruiken. Dat zijn namelijk, misschien niet geheel verrassend: zomerbanden!

Hoewel veel mensen zomerbanden associëren met typisch zomerse weersomstandigheden, ziet de praktijk er compleet anders uit. Er hoeft bepaald geen sprake te zijn van een hittegolf om baat te hebben bij dit type banden, want al vanaf een buitentemperatuur van meer dan 7 graden Celsius raden experts aan om zomerbanden onder uw auto te plaatsen. Wel is het zo dat er in deze periode geen vorst voorspeld mag worden.

Hogere veiligheid vanaf 7 graden Celsius

Het is inmiddels algemeen bekend dat zomerbanden in de lente, zomer en herfst vergelijkbare voordelen bieden als winterbanden in de winter. In tegenstelling tot winterbanden, worden zomerbanden echter nauwelijks opgenomen in de wettelijke regelgeving van Europese landen. Italië vormt hierop een positieve uitzondering.

Dat de Italianen besloten hebben om zomerbanden in bepaalde gevallen verplicht te stellen, is niet zo vreemd. Deze banden zijn immers veel beter ingesteld op de zomerse weerselementen in het land en bieden met hun unieke rubbersamenstelling specifieke voordelen ten opzichte van andere soorten banden.

Het zachtere karakter, unieke lamellenprofiel en de hogere rolweerstand van winterbanden resulteren namelijk in meer grip bij ijs en sneeuw, maar juist minder grip bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. Uit onderzoek blijkt dan ook dat zomerbanden bij een temperatuur van 15 graden Celsius een aanzienlijk kortere remweg hebben.

Bij een rijsnelheid van 100 kilometer per uur komt een auto met zomerbanden op een droog wegdek maar liefst 8 meter eerder tot stilstand dan een wagen met winterbanden. Ook op een nat wegdek zijn zomerbanden nog altijd in het voordeel – de auto komt dan 6 meter eerder tot volledige stilstand.

Zomerbanden voor brandstofbesparing

Zomerbanden zijn grote delen van het jaar niet alleen veiliger dan winterbanden, maar bieden ook voordelen op het gebied van zuinigheid en brandstofbesparing. De huidige generatie zomerbanden is namelijk speciaal ontwikkeld om een zo klein mogelijke rolweerstand te hebben, zonder dat dit ten koste gaat van de grip op de weg. Dit reduceert het brandstofverbruik en levert interessante kostenbesparingen op.

Wacht daarom niet te lang met de aanschaf van zomerbanden en kies direct uit het brede aanbod bij JD Banden & Velgen. Zoekt u originele velgen erbij? Uitermate populair zijn onder meer onze BMW X3 velgen en Volkswagen Golf velgen. Neem voor meer informatie contact op via [email protected] of bel naar 06-22447646.