3 verschillen tussen zomerbanden en winterbanden

  • Geplaatst op
  • Door Robert

In talloze artikelen hebben we inmiddels de voordelen van zowel zomerbanden als winterbanden besproken. Tussen beide typen banden bestaan echter een aantal verschillen, waar we van klanten regelmatig vragen over krijgen. Hieronder geven we antwoord op de 3 vaakst gestelde vragen en geven we waardevolle tips die u in zomer en winter kunt toepassen.

Moeten zomerbanden dezelfde maat hebben als winterbanden?

Het antwoord op deze vraag is simpel: nee. Een zomerband mag een iets afwijkende maat hebben ten opzichte van een winterband en is doorgaans vaak iets groter. Bij hoge banden vanaf 19 inch is het geen probleem om zomerbanden te nemen die zo’n 2 inch groter zijn dan uw set winterbanden. Bij lage banden adviseren we het verschil waar mogelijk te beperken.

Het verschil in grootte tussen winterbanden en zomerbanden zit hem onder meer in de gebruikte velgen. Een winterband heeft vaak een stalen velg. Die heeft een iets kleinere maat, waardoor de band automatisch ook iets kleiner uitvalt. In principe geen probleem, want kleinere banden bieden onder winterse omstandigheden meer grip op het wegdek en zijn ook nog eens goedkoper.

Moeten zomerbanden dezelfde snelheidscodering hebben als winterbanden?

Ook over deze vraag kunnen we kort zijn: het antwoord is nee. Elke band heeft een maximaal toegestane rijsnelheid, of het nu een zomerband of winterband betreft. Hierbij geldt dat de snelheidscodering van zomerbanden altijd overeen moet komen met de maximumsnelheid van de auto.

Voor winterbanden geldt deze regelgeving niet, waardoor het mogelijk is om deze banden met een lagere snelheidscodering te gebruiken. Wanneer u van plan bent in de winterperiode met een extra lage snelheid te gaan rijden, is het wel verplicht dit middels een sticker met daarop uw maximumsnelheid te laten weten.

Moeten zomerbanden dezelfde bandenspanning hebben als winterbanden?

U raadt het al; ook het antwoord op deze vraag is ontkennend. De aanbevolen bandenspanning van een zomerband kan namelijk lager zijn dan bij een winterband. Dat komt voornamelijk door een hoger draagvermogen van de autoband, ook wel bekend als de zogenaamde loadindex. Hierdoor mogen zomerbanden een bandenspanning hebben die gemiddeld 0,2 bar lager ligt.

Hou er rekening mee dat de temperatuur van uw banden bij een autorit aanzienlijk stijgt. Dit leidt tot een hogere bandenspanning en een meting vlak na een rit geeft dus geen betrouwbare uitkomst. Meet de bandenspanning daarom altijd op koude banden.

Heeft u nog betrouwbare zomerbanden nodig voor de komende zomerperiode?. Ook als u een BMW X5 rijdt bent u bij JD Banden & Velgen uiteraard aan het juiste adres. Neem voor meer informatie over de verschillen tussen zomerbanden en winterbanden contact met ons op via 06-22447646 of mail naar [email protected].