Zomerbanden met originele velgen voor optimale rijveiligheid

  • Geplaatst op
  • Door Robert

Nu we in april zijn aanbeland, is het toch echt tijd geworden om weer zomerbanden onder uw auto te plaatsen. Dat doet u niet alleen voor een prettiger rijgedrag en een aantrekkelijke brandstofbesparing, maar vooral om uw veiligheid op de weg te vergroten. In dat geval is het wel van belang om ook voor originele velgen te kiezen. Hieronder leggen we uit waarom.

De veiligheidsvoordelen van zomerbanden

Zomerbanden zijn specifiek ontwikkeld voor een optimaal rijgedrag bij zomerse weersomstandigheden. Nu is dat een breed begrip, want al vanaf een buitentemperatuur van 7 graden Celsius heeft u baat bij dit type banden onder uw auto. Dat betekent dat u de zomerbanden in de lente, zomer en zelfs een groot gedeelte van de herfst kunt gebruiken.

De in de rijlijn geplaatste lamellen in het profiel van een zomerband zorgt voor een minimaal aantal aangrijpingspunten op het wegdek, waardoor de rolweerstand geminimaliseerd wordt. Dat komt met name goed tot uiting op een heet en droog wegdek, zoals vaak in zomerse weersomstandigheden het geval is.

Op zo’n soort wegdek komt een auto met zomerbanden bij een rijsnelheid van 100 kilometer per uur 8 meter eerder tot volledige stilstand dan dezelfde auto met winterbanden. Bij een nat wegdek, zoals bijvoorbeeld door een regenbuitje in de lente of zomer, is dit nog altijd maar liefst 6 meter. We hoeven u niet uit te leggen dat dit in tal van verkeerssituaties een levensreddend verschil kan zijn.

De veiligheidsvoordelen van originele velgen

De grote veiligheidsvoordelen van een zomerband zijn dus duidelijk, maar misschien vraagt u zich af: waarom dan de originele velg? Dat heeft meerdere redenen, waaronder het superieure productieproces. Imitatievelgen worden vaak namelijk gemaakt met behulp van productiemethoden zoals gravity casting.

 Het bronmateriaal wordt in een mal gegoten en koelt daarna af. Het voordeel hiervan zijn de lage kosten, maar de densiteit van een replicavelg laat te wensen over. Deze is onder meer gevoelig voor buigen of breken en leidt hierdoor sneller tot gevaarlijke verkeerssituaties. Zaken als verkeersdrempels en putten zijn traditionele risicofactoren die de staat van de velg vroeg of laat kunnen aantasten.

Originele velgen hebben deze problemen niet. Dankzij het kwalitatief hoogwaardige productieproces zijn ze uitermate sterk en bestand tegen uiteenlopende invloeden. Ook is een originele velg door de fabrikant uitgebreid getest om te voldoen aan de strengste veiligheidscriteria.

Voor een optimale veiligheid is het dus absoluut aan te raden originele velgen bij uw zomerbanden te gebruiken. Het is immers niet zinvol om met een zomerband uw veiligheid te vergroten en deze met een imitatievelg weer te verminderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze originele VW Jetta zomerbanden of onze prachtige Volkswagen Golf velgen.