Winterbanden? Kies het juiste wisselmoment

  • Geplaatst op

De buitentemperaturen zijn nog tamelijk mild, maar de vraag wel of geen winterbanden wordt weer langzaam maar zeker actueel. Heeft u al winterbanden in de opslag, dan kan het geen kwaad om tijdig te controleren of ze nog in een goede conditie verkeren. Besloot u eerder om ook ’s winters door te rijden op zomerbanden, dan is dit een goed moment voor een heroverweging.

Feit is dat banden die gemaakt zijn voor winterse omstandigheden absoluut veiliger zijn. Dat er sprake zou zijn van een soort ‘schijnveiligheid’ is beslist een mythe. Met officiële winterbanden heeft u bij kou echt meer grip op de weg en is uw remafstand korter. Dat is niet alleen zo bij sneeuw of ijzel. Ook bij de combinatie regen en kou is rijden op banden die daar op berekend zijn veiliger.

Extra banden voor de winter, ja of nee?

Extra banden voor de winter vergt een extra investering. U bent niet alleen geld kwijt aan de banden zelf, maar ook aan de opslag ervan. En hoe vaak is het nou helemaal ‘echt winter’ in Nederland? Niet zo heel vaak, dat klopt. Maar als u niet om uw auto heen kunt als het vriest en kraakt, omdat u hoe dan ook naar uw werk moet, bijvoorbeeld, dan kunt u maar beter op veilige banden rijden. U kunt hier het best uw eigen inschatting op loslaten. Ons advies is: bespaar liever niet op de veiligheid van uzelf en uw medepassagiers.

 

Over ‘besparen’ gesproken: nog altijd doet de mare de ronde dat de veiligheid op de weg ook toeneemt met slechts twee winterbanden, gemonteerd op de voorwielen, of, bij achterwielaandrijving, op de achterwielen. Dit is pertinent niet waar! Het is zelfs gevaarlijker. Uw auto raakt er volledig door uit balans. Het stuurgedrag wordt onvoorspelbaar. De niet aangedreven wielen zijn niet onbelangrijker voor de weglegging dan de wel aangedreven wielen. Nooit doen, dus. Het is echt een levensgevaarlijke vorm van ‘besparen’.

 

Kies altijd banden die voor uw auto gemaakt zijn

Wat we in de wandelgangen ook wel horen, is dat de kwaliteit van banden er ’s winters minder toe doet dan zomers. Ook dat is een fabel. Uw veiligheid en rijplezier staan in elk seizoen bovenaan en de kwaliteit van uw banden draagt daaraan bij. Dat is de prijs dubbel en dwars waard. Wij adviseren trouwens in alle gevallen originele banden en velgen. Dat is onze passie. Nieuw of gebruikt, u verdient de winterbanden die voor uw auto gemaakt zijn.

 

Wat is hét moment om op winterbanden over te schakelen? Dat is niet exact aan te geven. Het is nu nog tamelijk mild weer en de echte winter lijkt nog mijlenver weg. Maar het is verstandig om daar klaar voor te zijn. Een algehele stelregel is dat het wisselmoment daar is zodra de buitentemperatuur overdag langere tijd achtereen onder de zeven graden Celsius zakt. Eerder wisselen is niet verstandig, ook niet uit gemak of ‘voorzorg’. Wie dat wel doet, is een dief uit eigen portemonnee. Uw winterbanden slijten dan immers sneller dan strikt noodzakelijk is en het leven is al duur genoeg.